V druhom pilieri štát ponechá tri alebo štyri percentá

Súčasná 9-percentná výška príspevku do druhého dôchodkového piliera by sa mala znížiť na 3 alebo 4 percentá z hrubej mzdy sporiteľa. K tomu by si však mohol sporiteľ priplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu, pričom o túto sumu by si mohol znížiť základ dane. Po utorkovom rokovaní Rady solidarity a rozvoja o tom informoval premiér Robert Fico. „Hovoríme o možnostiach, že by v druhom pilieri zostalo buď 5 alebo 6 percent, hovoríme o kombinácii povinného odvodu, plus možnosti sa pripoistiť,“ povedal.
Takýto návrh chce podľa neho vláda predložiť na júlovú schôdzu parlamentu. „Bude to prakticky český model, ale s tým rozlíšením, že príspevok do druhého piliera nebude podmieňovaný tým, či sa sporiteľ pripoistí alebo nie,“ povedal Fico. Z druhého piliera by sa tak do Sociálnej poisťovne po znížení súčasného príspevku na 4 alebo 3 percentá presunulo 500 alebo 600 mil. eur ročne.

Ako ďalej informoval premiér, vláda bude už vo štvrtok rokovať o akčnom pláne boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016 aj s konkrétnymi legislatívnymi návrhmi v tejto oblasti. „Tento program sa stáva jedným z nosných programov vlády,“ povedal Fico. S týmto akčným plánom podľa neho súhlasia všetci účastníci Rady solidarity a rozvoja.

Súčasne by mala vláda vo štvrtok rokovať o návrhoch zákonov k osobitným odvodom bánk a regulovaných firiem. „Pôjdu hneď na júnovú schôdzu Národnej rady,“ povedal predseda vlády. Zákon bude podľa neho priamo zakazovať bankám, aby náklady na osobitný odvod prenášali do poplatkov pre klientov. Súčasťou týchto návrhov má byť aj osobitný bankový produkt za jedno euro pre vymedzený okruh ľudí s nízkym príjmom.

Súvisiace články

Aktuálne správy