V 1. štvrťroku bol v SR vyhlásený rekordný počet konkurzov

Bratislava 29. mája (TASR) – Za obdobie od januára do marca 2012 bolo na Slovensku vyhlásených najviac konkurzov v rámci jedného štvrťroku od roku 2006. Informovala o tom dnes spoločnosť Slovak Credit Bureau (SCB). "Do analýzy vstupovali podnikateľské subjekty a fyzické osoby – živnostníci, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz," uviedla spoločnosť.
V 1. štvrťroku 2012 bolo na Slovensku celkovo vyhlásených 123 konkurzov, čo je o 12 konkurzov, teda o 10,81 % viac, ako v rovnakom období vlaňajška. Najviac konkurzov vyhlásili firmy a živnostníci podnikajúci vo veľkoobchode, maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov. Takisto podniky z oblastí priemyselnej výroby a stavebníctva.
Ako však SCB upozornila, vysoký počet konkurzov v určitom odvetví neznamená, že ide o odvetvie s vysokým rizikom bankrotu. Dlhodobo sa ako ukazovateľ s vyššou výpovednou hodnotou totiž javí podiel počtu vyhlásených konkurzov k celkovému počtu subjektov pôsobiacich v danom odvetví.
"Napríklad z pohľadu počtu vyhlásených konkurzov je už niekoľko rokov, ako aj v jednotlivých kvartáloch, na prvom mieste sekcia veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov, ktorá bola z hľadiska podielu vyhlásených konkurzov v 1. štvrťroku 2011 siedma a v 1. štvrťroku 2012 piata z 12 sekcií," upozornila SCB.
Z hľadiska podielu konkurzov voči počtu firiem bola v 1. štvrťroku 2012 na prvom mieste sekcia dodávka vody; čistenie a odvod odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov. "Najvyšší podiel mala aj v prvom štvrťroku 2011, pričom patrila medzi sekcie s najnižším počtom vyhlásených konkurzov," uviedla spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy