Maďarská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Budapešť 29. mája (TASR) – Maďarská centrálna banka ani dnes nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu a ponechala ju na úrovni 7 %, už piaty mesiac v rade, napriek tomu, že ekonomika krajiny sa už prepadla do recesie.
Analytici ale takéto rozhodnutie Menového výboru očakávali. Situácia v svetovej aj domácej ekonomike je napätá a banka sa tak snaží ochrániť domácu menu forint.
Maďarsko je veľmi zraniteľné voči otrasom na trhoch, ktoré môže vyvolať dlhová kríza eurozóny aj preto, lebo jeho vzťahy s medzinárodným veriteľmi sú stále napäté.
Kabinet v Budapešti dúfa, že sa mu na jeseň podarí uzavrieť dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ) o pohotovostnej úverovej linke. Centrálna banka by podľa analytikov mohla potom znížiť úrokovú sadzbu na 6,5 %.
Maďarsko potrebuje zastaviť rast výnosov zo svojich dlhopisov. Schválenie úveru by bolo pozitívnym signálom smerom k investorom po dvoch rokoch neštandardných opatrní a mimoriadnych krízových daní, ktorými sa vláda snaží získať peniaze na zaplátanie dier v rozpočte.
MMF je podľa vlastných slov pripravený schváliť úver Maďarsku ihneď po tom, ako zmení sporný zákon, ktorý obmedzuje nezávislosť centrálnej banky.
Parlament by mal o novelizácii tohto zákona hlasovať na budúci týždeň, ale zatiaľ nie je isté, či v plnej miere vyhovie požiadavkám MMF a EÚ a odstráni všetky sporné body.

Súvisiace články

Aktuálne správy