Taliansko predalo pokladničné poukážky za 8,5 miliardy eur

Miláno 29. mája (TASR) – Taliansko získalo z predaja 6-mesačných pokladničných poukážok plánovaných 8,5 miliardy eur. Ich úročenie však vzrástlo a bolo najvyššie od decembra 2011. Hlavnou príčinou je neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja v eurozóne.
Priemerný výnos dnes predaných poukážok dosiahol 2,104 % oproti 1,772 % na aukcii konanej koncom marca. Dopyt prevýšil ponuku 1,6-násobne, čo je mierne menej ako pred mesiacom, kedy ju prevýšil 1,7-násobne.
Dôležitejším testom situácie na trhu bude streda (30. 5.), kedy talianske ministerstvo financií predáva 5- a 10-ročné dlhopisy v celkovej hodnote až 6,25 miliardy eur.
Obavy, že Grécko nakoniec odíde z eurozóny, a narastajúce problémy španielskeho bankového sektora zvyšujú úročenie talianskeho dlhu už niekoľko týždňov. Dopyt po talianskom dlhu však zostáva vysoký. Jednou z príčin je aj injekcia likvidity Európskou centrálnou bankou, ktorá na konci vlaňajška a na začiatku tohto roku poskytla bankám nízko úročené 3-ročné úvery v celkovej hodnote okolo 1 bilión eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy