Materská spoločnosť Bankie BFA zaznamenala vlani stratu 3,3 mld. eur

Madrid 29. mája (TASR) – Materská spoločnosť španielskej banky Bankia zaznamenala vlani niekoľkomiliardovú stratu. Príčinou je nové ohodnotenie úverového portfólia a kapitálových potrieb. Obavy o zdravie španielskeho bankového sektora majú negatívny vplyv na burzy po celom svete.
Materská spoločnosť Bankie BFA korigovala výsledky za rok 2011. Namiesto zisku vo výške 41 miliónov eur zaznamenala stratu 3,3 miliardy eur, informovala BFA v pondelok (28. 5.) po zatvorení burzy.
Bankia v piatok (25. 5.) oznámila, že potrebuje finančnú pomoc vo výške 19 miliárd eur. Pôvodne sa očakávalo, že finančný inštitút bude potrebovať výrazne nižšiu finančnú pomoc. Požadovaných 19 miliárd eur prekračuje aj najpesimistickejšie očakávania. Minister hospodárstva Luis de Guindos predpokladal, že na sanáciu celého španielskeho bankového systému je potrebných približne 15 miliárd eur a že Bankia potrebuje asi 9 miliárd eur.
To vyvoláva strach, že štátna pomoc bankám, ktoré sa nachádzajú v kríze po spľasnutí realitnej bubliny, nakoniec prinúti Madrid ako kedysi Dublin požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Premiér Mariano Rajoy sa v pondelok popoludní snažil upokojiť trhy vyhlásením, že Španielsko bude sanovať svoj bankový sektor samostatne, že nie je potrebná "európska záchranná akcia".
Rajoy priznal, že Španielsku sa predražuje získavanie peňazí na trhu, čo však podľa neho nie je dôsledkom situácie v domácom bankovom sektore. "Celý svet vie, že Španielsko robí všetko pre zníženie svojho deficitu. Panuje však všeobecná neistota pre situáciu v Grécku."
Investori sa obávajú, že Španielsko má viac problémov, než priznáva vláda. "Stále nevieme, koľko vlastne potrebujú španielske banky. Poznáme len odhad – asi 100 miliárd eur," uviedol nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ eurozóny. Shahin Vallée z bruselského think tanku Bruegel tvrdí, že Španielsko nedokáže bez pomoci sanovať svoj bankový sektor, pretože je príliš veľký.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy