Pokračujúce napätie okolo Iránu zvýšilo cenu WTI nad 91 USD/barel

Singapur 29. mája (TASR) – Cena americkej ropy dnes vzrástla nad 91 USD za barel (159 litrov) potom, ako sa trhy začali obávať, že napätie okolo Iránu a jeho jadrového programu by sa mohlo po zavedení sankcií v letných mesiacoch ešte zvýšiť.
Minulý týždeň sa vyjednávači z Iránu a šiestich svetových mocností zišli na druhom kole rokovaní a dohodli sa na ich pokračovaní na budúci mesiac. Zatiaľ však k výraznejšiemu pokroku nedošlo. Navyše, v júli by mali nadobudnúť platnosť sankcie EÚ a USA na vývoz ropy z Iránu.
Cena americkej ropy WTI s dodávkou v júli vzrástla napoludnie singapurského času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 36 centov na 91,22 USD (72,59 eura) za barel. Na záver piatkového obchodovania (v pondelok 28. 5. boli trhy v USA pre štátny sviatok uzatvorené) sa cena WTI zvýšila o 20 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 90,86 USD/barel.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou tiež v júli v Londýne zaznamenala oproti predchádzajúcemu dňu len minimálnu zmenu, keď klesla o 3 centy na 107,08 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy