Maďarsko sa zmieta v pasci diletantskej hospodárskej politiky

Maďarsko sa zmieta v pasci diletantskej hospodárskej politiky, pričom maďarská vláda v uplynulých dvoch rokoch "ide na plný plyn v slepej uličke" - týmito slovami dnes zhodnotil polčas vládneho cyklu vlády Viktora Orbána predseda poslaneckého klubu opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Benedek Jávor.

Budapešť 28. mája (TASR) – Maďarsko sa zmieta v pasci diletantskej hospodárskej politiky, pričom maďarská vláda v uplynulých dvoch rokoch „ide na plný plyn v slepej uličke“ – týmito slovami dnes zhodnotil polčas vládneho cyklu vlády Viktora Orbána predseda poslaneckého klubu opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Benedek Jávor.
V rozhovore pre agentúru MTI Jávor okrem iného povedal, že kabinet sa obrátil chrbtom k základným demokratickým inštitútom a pustil sa do ich systematického búrania.
Podľa jeho slov Orbánov kabinet získal kontrolu nad všetkými segmentmi spoločenského života a pokúša sa obmedzovať činnosť opozície. Dokonca minulý týždeň sa z vládnej strany objavil aj návrh na znemožnenie základov financovania opozičných strán.
Vláda vyčerpala posledné zásoby maďarskej ekonomiky a napriek sľubom významného znižovania daní novými návrhmi daní „ničí krajinu“, konštatoval opozičný politik, podľa ktorého sa denne zavádzajú nepremyslené dane a stále stúpa zaťaženie podnikov a rodín.
Výsledkom doterajšieho vládnutia Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz je, že ekonomika zaznamenáva prepad: namiesto milióna nových pracovných príležitostí je dnes pol milióna nezamestnaných a maďarský vidiek definitívne zaostáva, dodal Jávor.
Orbán podľa neho nechápe fungovanie Európskej únie, jeho vláda izoluje krajinu a všade vytvára konflikty. Robí tak aj v prípadoch, v ktorých je jasné, že nemá šancu na úspech. Takýmto prípadom je i rokovanie s Medzinárodným menovým fondom o úverovom rámci, ktoré mešká kvôli konfliktu okolo nezávislosti Maďarskej národnej banky, domnieva sa Jávor.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem

Súvisiace články

Aktuálne správy