Pomôžte si sami a začnite platiť dane, odkazuje Grékom šéfka MMF

"Pomôžte si sami a začnite konečne platiť dane," povedala bez obalu svoj názor o Grécku šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Londýn 27. mája (TASR) – „Pomôžte si sami a začnite konečne platiť dane,“ povedala bez obalu svoj názor o Grécku šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. V rozhovore pre britský denník Guardian odložila diplomatický tón a uviedla, že má väčší súcit s africkými deťmi ako gréckymi školákmi.
Radikálna ľavicová koalícia Syriza má u Grékov úspech s tým, že požaduje menej šetrenia, ale zotrvanie v eurozóne. Napriek tomu, že Atény sú na pokraji krachu, smerujú ku konfrontácii s medzinárodnými veriteľmi, ktorí už strácajú trpezlivosť.
„Myslím, že by si mali pomáhať vzájomne,“ povedala o Grékoch Lagardeová v rozhovore pre Guardian. Na otázku, čo tým myslí, odpovedala: „Tak, že budú platiť dane.“ Lagardeová tak tri týždne pred ďalšími voľbami, ktoré sa budú konať 17. júna, jasne povedala, čo si myslí o situácii v Grécku. A vzhľadom na volebné prieskumy, podľa ktorých vedie Syriza, sa snaží Grékov prinúť na zamyslenie.
Posolstvo šéfky MMF je jasné, nerobte si ilúzie, že medzinárodní veritelia ustúpia, ak sa v Grécku dostanú k moci odporcovia úsporných opatrení. Atény budú ďalej dostávať peniaze z balíka finančnej pomoci len vtedy, ak budú plniť dohodnuté podmienky.
A aby podporila svoj názor, porovnala Lagardeová sociálnu situáciu v Grécku so situáciou v Afrike. Uviedla, že má väčší súcit s africkými deťmi, ktoré nemajú šancu na poriadne vzdelanie, ako so školákmi v Grécku, keďže tam ich vlastní rodičia dostali do tejto situácie. „Rodičia musia platiť dane,“ tvrdí Lagardeová. Gréci dlhé roky porušovali pravidlá a ich deti teraz dostali za to účet.
Keď sa Lagardeovej pýtali na zlú situáciu v gréckom zdravotníctve, kde si tehotná žena nemôže dovoliť pôrodníka a chorí nedostávajú životne dôležité lieky, odpovedala: „Väčšiu starosť mám o deti v jednej malej dedine v Nigeri, ktoré majú denne len dve hodiny vyučovanie a tri sa delia v škole o jednu stoličku. Strašne sa chcú učiť. Celý čas myslím na tieto deti. Myslím si, že ony potrebujú našu pomoc oveľa viac ako ľudia v Aténach.“
Pretože pri Grécku si Lagardeová okamžite spomenie na všetkých tých, ktorí sa vyhýbali a vyhýbajú plateniu daní. Grécko nemôže od MMF očakávať žiadne úľavy a nejaké špeciálne zaobchádzanie. Fond sa musí starať aj o rozvojové krajiny, a preto nemá problém s tým, že bohatému štátu stanoví tvrdé podmienky. „Je mojou povinnosťou, aby som označila veci pravým menom.“ Dodala, že Gréci a ostatní Európania si musia jasne uvedomiť, že desaťročia sa mali dobre a teraz prišiel deň, keď to musia zaplatiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy