Treba opäť prerokovať podmienky pomoci Grécku

Berlín 25. mája (TASR) – Európa by mala otvoriť a opäť prerokovať podmienky záchranného úveru Grécka. Tie pôvodné totiž vychádzajú z príliš optimistických predpokladov týkajúcich sa rastu, uviedol ekonomický poradca nemeckej vlády Peter Bofinger.
Jeden z takzvaných piatich mudrcov varoval, že chaotický bankrot Grécka môže viesť k reťazovej reakcii podobne ako v roku 2008 krach Lehman Brothers, ktorý vyvolal globálnu finančnú krízu.
"Treba opäť prerokovať podmienky pre Grécko, ktoré boli stanovené na základe predpokladu oveľa lepšieho cyklického vývoja." Podľa Bofingera je to veľmi dôležité, pretože nekontrolované vystúpenie Grécka z eurozóny môže vyvolať v celej Európe krízu, čomu sa treba vyhnúť za každú cenu.
Prinajmenšom polovica vlád eurozóny rovnako ako banky a veľké firmy pripravujú núdzové plány pre prípad, že by sa Atény rozhodli vystúpiť z menovej únie, aj keď všetci uprednostňujú ich zotrvanie.
Podľa Bofingera Gréci už "urobili viac než dosť". Upozornil, že Grécko uskutočnilo "najväčšiu fiškálnu korekciu, aké sa objavila povojnovej ére. Zníženie štrukturálneho deficitu je unikátne, obrovské a podľa mňa nadmerné".
Grécko potrebuje vyššie odpísanie dlhu a nemalo by čakať do roku 2020, kedy sa má podľa doterajších plánov znížiť na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Ich verejný dlh je stále 160 % HDP, stále je príliš vysoký, potrebujú ho znížiť na 120 % HDP, a nie v roku 2020, ale teraz," dodal Bofinger.

Súvisiace články

Aktuálne správy