Kurz eura sa stabilizoval pod úrovňou 1,26 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 24. mája (TASR) – Po výrazných stratách z minulých dní sa kurz spoločnej európskej meny dnes popoludní stabilizoval pod úrovňou 1,26 USD/EUR.
Celý rad slabých makroekonomických údajov len dočasne zvýšil tlak na euro. Dnes podvečer sa predávalo po 1,2580 USD, keď predpoludním jeho kurz klesol až na 1,2516 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2557 (v stredu: 1,2659) USD/EUR.
"Vzhľadom na pretrvávajúcu neistotu týkajúcu sa Grécka a makroekonomickým ukazovateľom, ktoré sklamali trhy, zostáva euro vo výhľade pod tlakom," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Pozorne sledovaný index nemeckej podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo sa v máji zhoršil viac, než sa očakávalo. Aj indexy nákupných manažérov pre eurozónu zaznamenali výrazný pokles. Rieke však upozornil na to, že tieto faktory nemali výrazný vplyv na euro, ktoré sa prudko prepadlo počas uplynulých troch dní.
Vzhľadom na slabé konjunkturálne údaje z eurozóny je podľa Riekeho možné, že ECB ešte viac zníži úrokové sadzby. To by mohlo pomôcť predovšetkým bankám v krízou postihnutých krajinách eurozóny. Rieke ešte dodal, že napriek aktuálnemu prepadu euro nie je slabé, ale je stále mierne nadhodnotené. Primeraný kurz je podľa neho niekde na úrovni 1,10 až 1,20 USD/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy