Odchod Grécka z eurozóny by mal vážne dôsledky pre celú Európu

Berlín 24. mája (TASR) – Odchod Grécka z eurozóny by mohol viesť k dramatickým dôsledkom pre celú Európu, domnieva sa britský podpredseda vlády Nick Clegg.
Ako sa uvádza v pripravenom prejave, s ktorým dnes vystúpi v Berlíne, odchod Grékov z eurozóny by podľa Clegga mohol spôsobiť "nepredvídateľné a nenapraviteľné škody".
"Žiadny rozumne zmýšľajúci človek, ktorému záleží na bohatstve a prosperite obyvateľov Európy, nemôže takéto riziko podporovať," dodal. Británia síce nie je súčasťou eurozóny, no krajiny s jednotnou menou sú pre ňu kľúčovými obchodnými partnermi.
Okrem zotrvania Grécka v eurozóne Clegg podporuje aj vydávanie spoločných dlhopisov bloku. To je projekt, ktorý v poslednom období presadzuje najmä Francúzsko.
Najsilnejšia ekonomika menového bloku, Nemecko, však proti plánu spoločných dlhopisov ostro vystupuje. Nesúhlas s nimi zopakovala počas summitu EÚ v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová a dnes aj minister hospodárstva Philipp Rösler. Podľa neho by spoločné dlhopisy znížili tlak na potrebné reformy a zvýhodňovali by štáty s nezdravou rozpočtovou politikou. Naopak tie, ktoré sa usilujú o zdravú rozpočtovú politiku, by tento systém trestal.

Súvisiace články

Aktuálne správy