Komodity: Produkcia kávy v Kolumbii by mohla v roku 2013 vzrásť na 5-ročné maximá

Cena na trhu s kávou odrody arabica včera pokračovala v poklese hodnoty, ktorý trvá už od začiatku apríla a prepadla sa až na úroveň, kde sa naposledy komodita predávala pred 21 mesiacmi. Denné minimum včera podvečer kleslo k významnému supportu na hladine 165,00 USD/100 libier. Ten však ďalej pokorený nebol a dnešný obchodný deň sa zatiaľ nesie v pozitívnom trende smerom na sever s aktuálnou cenou dnes popoludní na 168,38 USD/100 libier, pričom korekciu indikovali aj technické signály na dennom grafe.

Z pohľadu nových informácií na strane fundamentálnych faktorov, Kolumbia, ktorá je druhým top svetovým dodávateľom kávy, očakáva v roku 2013 oživenie produkcie, a to až na najvyššie úrovne za posledných 5 rokov kvôli vzhľadom na lepšie počasie.

Output krajiny ba sa mal zvýšiť na 8 mil. vriec zo súčasných 7,8 mil. vriec, pričom posledný rekord bol dosiahnutý v roku 2008, kedy sa vyprodukovalo 11,5 mil. vriec. K tomu sa pridávajú tiež správy o predpokladanom raste úrody aj v top producentovi, Brazílii, kde kávovníky vstupujú do najproduktívnejšej fázy svojho dvojročného vegetačného cyklu.

Niektorí analytici odhadujú možný prebytok na trhu aj v novej sezóne 2012/2013 so štartom na globálnom trhu v októbri. Ten sa napríklad podľa Rabobank očakáva v množstve 5,3 mil. ton.

Ďalším faktorom sú aj obavy o spotrebu v súvislosti s aktuálnou ekonomickou situáciou a európskou dlhovou krízou.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy