Podnikateľská dôvera v Nemecku v máji prudko klesla

Berlín 24. mája (TASR) – Podnikateľská dôvera v Nemecku zaznamenala v máji prudký pokles. Dôvodom je zvýšenie obáv v najväčšej ekonomike eurozóny z vývoja na finančných trhoch 17-členného menového bloku.
Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo klesol v máji na 106,9 bodu zo 109,9 bodu v apríli. To predstavuje najväčší pokles od augusta minulého roka. Pokles hodnoty indexu je zároveň väčší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov.
K prepadu podnikateľskej dôvery došlo napriek tomu, že v súčasnom období sa nemeckej ekonomike darí. Spolkový štatistický úrad dnes potvrdil pôvodný odhad, že ekonomika Nemecka vzrástla v 1. kvartáli tohto roka medzištvrťročne o 0,5 %. Na rozdiel od Nemecka sedem ekonomík eurozóny je v recesii vrátane Talianska a Španielska a druhá najväčšia ekonomika eurozóny, Francúzsko, zaznamenala v 1. kvartáli nulový rast.
Podľa prezidenta inštitútu Ifo Hansa-Wernera Sinna pokles indexu podnikateľskej dôvery naznačuje, že "nemeckú ekonomiku začína v poslednom období ovplyvňovať rastúca neistota v eurozóne".

Súvisiace články

Aktuálne správy