Vláda chce podľa Brocku prejesť penzijné úspory ľudí

Vláda Roberta Fica chce podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku prejesť peniaze tých, ktorí si na svoje dôchodky sporia v druhom pilieri. Reagoval tak na zámer vlády znížiť súčasné 9-percentné príspevky do sporivého piliera a tým posilniť štátny, priebežný dôchodkový pilier. „V Sociálnej poisťovni už dnes nie je dosť peňazí na vyplácanie dôchodkov,“ upozornil Brocka. Návrh na oslabenie druhého piliera označil za likvidačný.

Predseda Smeru Robert Fico podľa Brocku pri kritike druhého piliera v minulosti hovoril, že ľudia v druhom pilieri si nenasporia na dôchodok. Spýtal sa preto premiéra, či si ľudia nasporia na penziu, ak im vláda zníži súčasný 9-percentný príspevok na polovicu. Fico tiež podľa podpredsedu KDH hovoril, že bude zdaňovať bohatých a luxus. „Sporenie na dôchodok nie je luxusom, ale výrazom zodpovednosti ľudí, ktorí myslia na svoju budúcnosť,“ dodal Brocka.

Terajšia vláda má ambíciu znížiť súčasné 9-percentné príspevky do druhého piliera so zámerom posilniť štátny, priebežný pilier. Na pondelkovom okrúhlom stole o druhom dôchodkovom pilieri to uviedol štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian. „Bude to najneskôr od januára budúceho roka,“ povedal. Podľa neho ide o konsolidačné opatrenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku. „Nechcem dnes hovoriť o nejakom percente, určite budeme hľadať inšpiráciu v Poľsku, keď znížili zo 7,3 na 2,3 percenta,“ povedal. Inšpiráciou podľa neho môže byť aj Česká republika, ktorá zaviedla 3-percentný druhý pilier za podmienky, že si ďalšie dve percentá pridá sporiteľ z vlastných prostriedkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy