V priemyselnom parku v BB je obsadených zatiaľ 6 hektárov

Podľa šéfa mestskej firmy, ktorá park buduje, by tam radi privítali buď výrobu s vyššou pridanou hodnotou, alebo takú, ktorá zamestná väčšie množstvo ľudí.

V 36-hektárovom priemyselnom parku Majer-Šalková, ktorý na východnom okraji Banskej Bystrice buduje na vlastných pozemkoch banskobystrická mestská firma MBB, zatiaľ investori kúpili šesť hektárov a zarezervovali si ďalšie štyri. Najvýznamnejšími doterajšími investormi v parku sú firmy Burgmaier Precision Slovakia a Med-Art, ktoré tam už budujú svoje areály. Ako uviedol predseda predstavenstva MBB Ľubomír Bobák, aktuálne rokujú s dvoma investormi. „Radi by sme tam privítali nejakého väčšieho investora. Bohužiaľ, nie je to v našich rukách, pretože tí väčší investori idú tam, kde dostanú nejaký stimul a Banská Bystrica podľa tabuliek, ktoré sú pri prideľovaní stimulov, patrí medzi oblasti, kde môže vláda poskytnúť len nepriamy stimul, a to je odpustenie určitého množstva daní,“ povedal Bobák.

Pripomenul, že priemyselnému parku veľmi pomohlo budovanie severného obchvatu Banskej Bystrice, ktorý je pokračovaním rýchlostnej cesty R1 z Trnavy cez Nitru a Zvolen, a má byť hotový v lete tohto roka. Výrazným stimulom by podľa neho bola aj výstavba pokračovania R1 až do Ružomberka. „Stále lepšie je na tom tranzitné ako koncové mesto,“ podotkol Bobák s tým, že podľa neho by sa na R1 presunula časť tranzitnej dopravy od Bratislavy na Prešov, ktorá v súčasnosti vedie cez Žilinu, čo by Banskú Bystricu zatraktívnilo pre investorov.

Priemyselný park Majer-Šalková má rozlohou 36 hektárov, z čoho je urbanizovaných zhruba 31 hektárov. Je tam navrhnutých 27 priemyselných areálov s rozlohou priemerne po jeden hektár. MBB investorom ponúka jednotlivé areály, ktoré budú mať vlastné prípojky inžinierskych sietí, ale dajú sa aj sceľovať. Zatiaľ neúspešne sa usiluje do parku dotiahnuť aspoň jednu väčšiu firmu, ktorá sama obsadí viac areálov. „Môj názor je taký, že o chvíľu si budeme môcť vyberať, koho tam prijmeme. Cieľ je dostať tam buď výrobu s nejakou vyššou pridanou hodnotou, alebo výrobu, v ktorej napríklad jeden investor zamestná 400 ľudí,“ povedal Bobák.

V parku treba ešte dobudovať verejné osvetlenie, chodník a najmä pripojenie na vysokotlakový plynovod. Ako uviedol Bobák, dodávateľ, ktorého už vybrali v elektronickej aukcii, má na vybudovanie pripojenia 30 dní, aktuálne už len čakajú na právoplatnosť stavebného povolenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy