Problémom Grécka je teraz masový výber vkladov

Brusel 24. mája (TASR) – Slovenský premiér Róbert Fico po ukončení stredajšieho neformálneho summitu EÚ v Bruseli skonštatoval, že téma odchodu Grécka z eurozóny nepatrila medzi nosné témy rokovaní, pričom o tejto otázke musí rozhodnúť nová grécka vláda, ktorá vzíde z predčasných júnových volieb.
Za dezinformáciu označil šíriace sa správy, že sa členské krajiny pripravujú na odchod Grékov zo spoločnej menovej únie. Dodal, že počas neformálneho summitu lídrov EÚ sa o tejto záležitosti vôbec nehovorilo.
"Tu ide o to, že dochádza k vyberaniu peňazí v gréckych bankách a treba prijať ďalšie opatrenia, aby sa tomu zabraňovalo," zhodnotil Fico situáciu v súvislosti so súčasným vývojom v Grécku. Dodal, že sa k lídrom EÚ dostali aj také informácie, podľa ktorých sa na jednej strane peniaze z Grécka vyťahujú von a potom najbohatší Gréci kupujú v Nemecku a vo Francúzsku drahé nehnuteľnosti.
"Toto je dnes problém, ktorý vníma finančný sektor. O ničom inom sme nehovorili," poznamenal Fico.
Slovenský premiér zároveň uviedol, že sa prijalo všeobecné politické stanovisko ku Grécku v duchu podpory tejto krajiny. Spresnil, že EÚ vyjadrila želanie zotrvania Grécka v eurozóne a že doteraz bolo vyvinuté enormné úsilie v spolupráci EÚ s Medzinárodným menovým fondom (MMF) na záchranu tejto krajiny. V konkrétnych číslach ide o sumu 150 miliárd eur poskytnutú Aténam od roku 2010.
Fico priznal, že súčasná situácia v Grécku je komplikovaná, pričom ťažko predvídať, ako sa veci budú vyvíjať ďalej. Aj preto sú európski štátnici skôr opatrní a do oficiálneho summitu koncom júna, keď sa očakáva prijatie konkrétnych deklarácií, je ešte ďaleko.
"Európska rada dnes skonštatovala, že očakáva, že po opakovaných voľbách nová grécka vláda urobí vlastné rozhodnutie, či chce alebo nechce zostať v eurozóne," povedal Fico. Dodal, že zotrvanie Grécka v menovej únii je podmienené zo strany EÚ rešpektovaním daných záväzkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy