Euro padlo hlboko pod 1,26 USD/EUR a je najslabšie takmer za dva roky

Frankfurt nad Mohanom 23. mája (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny pred dnešným summitom lídrov Európskej únie (EÚ) spadol na najnižšiu úroveň takmer za dva roky. Hlavnou príčinou je podľa expertov neistota pred gréckymi voľbami, ktoré sa budú konať 17. júna.
Popoludní kurz eura oslabil hlboko pod 1,26 USD/EUR až na 1,25638 USD/EUR, čo je najmenej od júla 2010. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,25883 USD/EUR, čo je o 0,8 % menej v porovnaní so začiatkom dnešného obchodovania.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2659 (v utorok: 1,2768) USD/EUR.
Euro dnes oslabilo aj voči jenu, keď jeho kurz klesol pod 100 JPY/EUR a dostal sa na najnižšiu úroveň od začiatku februára – 99,80 JPY/EUR (-1,6 %).
Podľa hlavného analytika Bremer Landesbank Folkera Hellmeyera je teraz dôležité, aby sa kurz spoločnej meny vrátil nad 1,26 USD/EUR. Ak sa bude dlhodobejšie pohybovať pod touto hranicou, môže kurz eura padnúť až na 1,24 USD/EUR.
Hlavnou príčinou dnešného prudkého pádu eura sú utorkové (22. 5.) vyhlásenia bývalého gréckeho premiéra Lukasa Papadimosa, podľa ktorého sa v Aténach už prijímajú opatrenia, ktoré sú prípravou na vystúpenie z eurozóny. Avšak nie je to len Grécko, ktoré stláča kurz eura. Do centra pozornosti sa opäť dostala zlá situácie v Španielsku. Okrem napätého rozpočtu obavy investorov vzbudzuje aj bankový sektor.
Obchodníci sa tiež obávajú, že Nemecko a Francúzsko na summite EÚ nenájdu spoločnú reč pri riešení dlhovej krízy. Berlín už odmietol požiadavku francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby eurozóna vydávala spoločné dlhopisy, takzvané eurobondy. Ďalšími spornými bodmi sú jednotné záruky za bankové vklady, čo by malo zabrániť ich vyberaniu v zadlžených krajinách, a podpora rastu i hľadanie nástupcu Jeana-Clauda Junckera na post šéfa Euroskupiny.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy