Čína chce podporiť domáci dopyt

Peking 23. mája (TASR) – Čínska vláda chce zastaviť spomaľovanie domácej ekonomiky. Preto chce prijať opatrenia na podporu domáceho dopytu a súkromných investícií do energetiky a ďalších štátom ovládaných sektorov.
Čínski lídri postupne uvoľňovali reguláciu, ktorú prijali v posledných dvoch rokoch, aby schladili prehriatu ekonomiku a spomalili infláciu. Niektorí analytici však varovali, že Peking musí konať rýchlo, globálny dopyt totiž klesá a slabnú aj výdavky čínskych spotrebiteľov.
Tempo rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky kleslo v 1. kvartáli na 8,1 %, čo je najmenej za takmer tri roky, a priemyselná výroba rástla v apríli najpomalšie od krízy v roku 2008. S tým sa tiež zvyšuje nebezpečenstvo straty pracovných miest a nárastu politického napätia.
Svetová banka (SB) znížila prognózu tempa rastu čínskej ekonomiky v tomto roku na úroveň 8,2 % z 8,4 %. Čínska vláda si dala za minimálny cieľ pre tento rok rast na úrovni 7,5 %.
"Tlak na spomalenie ekonomiky narastá," uvádza sa vo vyhlásení po dnešnom stretnutí čínskej vlády, ktoré viedol premiér Wen Ťia-pao. Vláda sľubuje zachovanie stabilnej politiky, ale prisľúbila opatrenia na podporu domáceho dopytu.
Peking sa snaží napumpovať viac peňazí do ekonomiky prostredníctvom zníženia povinných bankových rezerv, čo by malo podporiť úverovanie. Podľa čínskych médií však objem úverov v máji takmer stagnoval v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. To signalizuje, že firmy odkladajú z dôvodu neistého ekonomického výhľadu investície.
Vláda chce podľa informácií čínskej agentúry Sin-chua tiež podporiť súkromné investície predovšetkým do sektorov, ktoré ovláda štát, ako je napríklad energetika. Ďalšie štátne médiá uviedli, že vláda môže prijať nový rámcový program na zlepšenie rozdeľovania príjmov. "Tento rámcový program prichádza v čase, keď najbohatších 10 % obyvateľstva zarába 23-násobne viac než najchudobnejších 10 %," napísal denník China Daily. V roku 1988 bohatí zarábali len 7-násobok toho, čo chudobní.
SB dnes varovala ázijské vlády, že musia podporiť domáci dopyt, aby vykompenzovali spomalenie čínskej ekonomiky a slabosť Európy a USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy