Európske banky stále nie sú pripravené na odchod Grécka z eurozóny

Londýn 23. mája (TASR) – Európske banky stále nie sú pripravené na odchod Grécka z eurozóny. Sedia na španielskom, portugalskom, talianskom a írskom dlhu v celkovej výške takmer 1 bilión eur. V prípade, že sa Atény vzdajú eura, zaznamenajú sériu strát.
Úverové ústavy síce zvýšili kapitálové vankúše, odpísali hodnotu gréckych dlhopisov a využili na financovanie svojich juhoeurópskych spoločností úvery Európskej centrálnej banky (ECB). Napriek tomu sú zraniteľné a ohrozuje ich nákaza, ktorú môže spustiť odchod Grécka z menovej únie, tvrdia investori. Takže dva roky príprav nestačili a banky stále čelia riziku výberu vkladov a nárastu krachov v ďalších zadlžených krajinách.
"Odchod Grécka by bol ako Pandorina skrinka," myslí si fondový manažér Jacques-Pascal Porta. Dodal, že by to bola katastrofa, ktorá by otvorila dvere ďalším katastrofám. "Oslabila by sa dôveryhodnosť eura a stanovil by sa precedens: Prečo by nemohli odísť aj Španielsko, Taliansko alebo dokonca Francúzsko?"
Pravdepodobnosť, že Grécko odíde z eurozóny, sa zvýšila potom, čo strany, ktoré sú proti podmienkam druhého záchranného úveru od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), získali vo voľbách konaných 6. mája viac hlasov ako strany, ktoré vyjednali záchranný úver. Nové voľby sa budú konať 17. júna, keďže po predchádzajúcich voľbách politici nedokázali zostaviť vládu. Prvý raz od začiatku krízy v novembri 2009 európski lídri aj centrálni bankári otvorene hovoria o možnosti vystúpenia Grécka z menovej únie.
Bezprostredným rizikom pre európske banky a eurozónu by bol výber a premiestnenie vkladov zo zadlžených krajín, ako sú Portugalsko, Írsko, Španielsko a Taliansko, z dôvodu špekulácií, že tieto krajiny tiež môžu vystúpiť z eurozóny. Nemecké, francúzske a britské banky mali na konci vlaňajška vo svojich portfóliách dlhopisy spomenutých zadlžených štátov v celkovej hodnote takmer 1 bilión eur, ukazujú údaje Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).
Ak sa Grécko vzdá eura, jeho nová mena zrejme okamžite devalvuje o 75 % voči euru, čo spôsobí vlnu krachov jednotlivcov a firiem, ktoré majú úvery v eurách alebo iných zahraničných menách, uviedli ekonómovia UBS. Pokiaľ európski lídri nedokážu dôveryhodne zabezpečiť, že vystúpenie Grécka je výnimočné a nič podobné sa nebude opakovať, sporitelia v ostatných krajinách sa môžu rozhodnúť, že si vyberú svoje eurá z bánk a premiestnia ich do krajín považovaných za bezpečné.
Podľa banky UBS existuje 20-% pravdepodobnosť, že Grécko odíde z eurozóny v priebehu najbližších 6 mesiacov. Eurozóna bude v takom prípade môcť zabrániť šíreniu nákazy len okamžitým vytvorením skutočnej politickej a fiškálnej únie a zavedením jednotných garancií na bankové vklady v celom regióne, tvrdia ekonómovia UBS Thomas Wacker a Jürg de Spindler.

Súvisiace články

Aktuálne správy