Fico podporí eurobondy a daň z finančných transakcií

Obsahom stredajšieho rokovania lídrov európskych krajín má byť predovšetkým téma zavedenia eurobondov, ako aj podpora hospodárskeho rastu. Nevyhnú sa ani dani z finančných transakcií či otázke Grécka

Stredajšie neformálne zasadnutie lídrov európskych krajín v Bruseli vníma premiér SR Róbert Fico ako politickú prípravu na júnový summit EÚ. Obsahom rokovaní má byť predovšetkým téma zavedenia eurobondov, ako aj podpora hospodárskeho rastu. Eurobondy, teda spoločné dlhopisy eurozóny, sú spôsobom vzájomného zdieľania dlhu. Väčšina krajín EU by si tak mohla peniaze požičiavať za výrazne nižší úrok, na čo by doplatili predovšetkým Nemecko, Holandsko, Rakúsko, Fínsko a Francúzsko. Na stôl ich priniesol novozvolený francúzsky premiér Hollande. „Tu máme predstavu, že eurobondy prinášajú viac výhod ako nevýhod,“ skonštatoval Fico, ktorý ich vníma ako nový pohľad na útok proti európskemu dlhu a zadlženosti.

Slovenský premiér sa na neformálnej večeri chystá podporiť aj zavedenie tzv. projektových dlhopisov. „Je to skôr technika, ktorá sa využíva v angloamerickom finančnom systéme ako v Európe, ale takéto niečo by nám určite pomohlo,“ povedal. Fico podporí aj zavedenie dane z finančných transakcií na európskej úrovni. „Stále sledujeme to, čo urobilo Maďarsko, čo chystajú Rakúšania, ale na európskej úrovni by to bolo podstatne zaujímavejšie,“ povedal novinárom ešte počas letu do Bruselu.

Lídri európskych krajín budú na stredajšom stretnutí rokovať aj o navýšení kapitálu Európskej investičnej banky (EIB). Na stôl sa určite dostane aj téma Grécka, hoci nefiguruje ako formálny bod programu. Podľa výsledkov stretnutia pripraví odborný aparát európskej rady podklady na summit EÚ, ktorý sa uskutoční 28. až 29. júna v Bruseli a na ktorom sa prijmú formálne rozhodnutia. „Je to veľmi dôležité, čo sa na tej večeri dnes povie a aká tam bude atmosféra,“ uzavrel Fico.

Súvisiace články

Aktuálne správy