Zahraniční investori sa budú zbavovať talianskeho a španielskeho dlhu

Miláno 23. mája (TASR) – Zahraniční investori budú tento rok zrejme pokračovať v znižovaní objemu talianskych a španielskych vládnych dlhopisov, ktoré vlastnia. Ich podiel na verejnom dlhu každej z oboch krajín v 1. kvartáli klesol približne na tretinu, uviedla ratingová agentúra Fitch.
To znamená, že Rím a Madrid sa stávajú pri refinancovaní svojho dlhu ešte viac závislými od domácich bánk, vlády a banky zväzujú ešte tesnejšie a stávajú sa ešte priamejšie vystavené rizikám spojeným so zhoršovaním európskej dlhovej krízy.
„Fitch vidí v Španielsku a Taliansku veľké riziko pokračovania odlevu kapitálu v najbližších kvartáloch, pokiaľ sa nedosiahne stabilnejšia báza zahraničných investorov s vyšším rizikovým apetítom, alebo kým sa nezlepšia hospodárske vyhliadky Španielska a Talianska,“ uvádza sa v správe agentúry. Fitch odhaduje, že zahraniční investori vlastnili, s výnimkou nákupov Európskej centrálnej banky (ECB) v rámci programu výkupu dlhopisov, na konci 1. štvrťroka 32 % talianskeho a 34 % španielskeho dlhu. Na porovnanie, v roku 2008 ešte vlastnili vyše 60 % španielskeho dlhu a približne 50 % talianskeho.
Fitch očakáva, že ECB a záchranné fondy eurozóny zasiahnu v prípade potreby, aby odvrátili krízu likvidity, ak bude sťahovanie zahraničných investorov z dlhopisov týchto krajín pokračovať. To dá obom krajinám čas na realizáciu reforiem, ktoré sú potrebné na zlepšenie ich hospodárskych perspektív, čo pritiahne naspäť aj zahraničných investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy