Veľké firmy uprednostňujú tendre, malé osobné kontakty

Transparentnosť výberových konaní pre stavebné zákazky zostáva stále na rovnakej úrovni ako vlani, vyplýva z najnovšej kvartálnej štúdie slovenského stavebníctva, ktorú pripravila spoločnosť CEEC Research.

Spôsob získavania nových stavebných zákaziek nezmenila ani kríza a prepad výkonov odvetvia. Veľké stavebné spoločnosti naďalej využívajú tendre a malé firmy uprednostňujú najmä osobné kontakty. Transparentnosť výberových konaní pritom zostáva stále na rovnakej úrovni ako vlani. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej štúdie slovenského stavebníctva, ktorú pripravila spoločnosť CEEC Research v spolupráci s KPMG na Slovensku.

Za celkovo najefektívnejší spôsob získavania zákaziek označujú stavebné spoločnosti osobné kontakty. Tento spôsob má tento rok hodnotu 7,3 z desať bodov, čo je rovnako ako vlani a len o desatinu bodu menej ako v roku 2010. Hodnotenie najefektívnejšieho spôsobu získavania novej zákazky sa výrazne líši podľa veľkosti firiem. „Celkovo si výberové konania nevedú v hodnotení efektívnosti spôsobu získavania nových zákaziek dlhodobo dobre, keď sa ale sústredíme iba na veľké stavebné spoločnosti, zistíme, že 91 % z nich tendre využíva,“ komentuje výsledky štúdie riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. Výberové konania v segmente veľkých firiem dosahujú hodnotu 7,3 bodu. Malé a stredné firmy sú podľa neho úspešnejšie, keď využívajú svoje osobné kontakty. Na stupnici efektívnosti ich hodnotia malé a stredné firmy so 7,8 bodmi. Ich využívanie potvrdzuje 97 % všetkých firiem v tomto segmente. Naopak, tendre hodnotia malé a stredne veľké firmy ako najmenej efektívny spôsob so 4,5 bodmi a 85 % respondentov.

Transparentnosť výberových konaní podľa výsledkov štúdie CEEC Research zostáva na minuloročnej úrovni 5,9 bodov. „Považujem transparentnosť tendrov za dostatočnú. Nedostatkom je skôr široká škála možností na obštrukciu zo strany neúspešných uchádzačov, ako aj nie najlepšia formulácia podmienok a kritérií súťaží investorom,“ myslí si generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav – SK, a.s. Ján Kato. Výrazne lepšie hodnotia riaditelia výberové konania financované zo súkromných zdrojov (6,7 bodov) oproti tým financovaným z verejných zdrojov (4,9 bodov). Na týchto hodnoteniach sa zhodujú veľké aj stredné a malé firmy. „Zatiaľ sa transparentnosť výberových konaní od minulého roka nezlepšila, ale od novej vlády očakávam významné opatrenia na systémové zlepšenia všetkých aspektov procesu verejného obstarávania v stavebníctve,“ uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Inžinierske stavby, a.s. Košice Pavol Kováčik.

Kompletné výsledky druhej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva budú prezentované na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva 2012, ktoré organizuje CEEC Research a Zväz stavebných podnikateľov Slovenska 29. mája v Bratislave. Hlavnou témou tretieho ročníka najväčšieho stretnutia zástupcov domáceho stavebného sektora je aktuálny stav stavebných zákaziek a otvorená diskusia nad ďalším smerovaním vývoja odvetvia z pohľadu novej vlády a hlavných predstaviteľov stavebníctva.

Štúdia slovenského stavebníctva je založená na telefonických rozhovoroch s vybranou vzorkou 100 stavebných spoločností. Rozhovory sa uskutočnili v tomto mesiaci. Okrem štandardnej analýzy ponúka tento výskum taktiež detailné informácie o postojoch hlavných segmentov stavebníctva podľa dvojrozmernej segmentácie vzorky, čiže z hľadiska veľkosti stavebných spoločností, ako aj stavebného zamerania účastníkov. Segmenty sú rozdelené na veľké a stredné/malé spoločnosti.

CEEC Research (Výskum potenciálu stavebníctva v krajinách strednej a východnej Európy) je najväčším výskumom stavebníctva v krajinách strednej a východnej Európy. Bol založený v roku 2005 a odvtedy bezplatne poskytuje štúdie o aktuálnom stave a očakávanom vývoji stavebníctva v desiatich krajinách strednej a východnej Európy.

KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich profesionálne služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Jej členské firmy pôsobia v 145 krajinách a zamestnávajú vyše 153 tis. odborníkov. Nezávislí členovia siete KPMG sú pridružení ku KPMG International Cooperative, švajčiarskej právnickej osobe. Spoločnosť KPMG na Slovensku je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. V súčasnosti zamestnáva viac ako 300 ľudí a má 11 partnerov. Je poprednou audítorskou a poradenskou spoločnosťou. Poskytuje širokú škálu audítorských, daňových a poradenských služieb mnohým domácim i zahraničným spoločnostiam a asistuje pri významných transakciách vo väčšine hospodárskych odvetví.

Súvisiace články

Aktuálne správy