Europoslanci poukázali na nevyrovnané obchodné vzťahy s Čínou

Štrasburg/Brusel 23. mája (TASR) – Európska únia musí spoločne čeliť nekalej konkurencii z Číny a obnoviť vyrovnanú obchodnú bilanciu, uvádza sa v uznesení, ktoré dnes prijal Európsky parlament (EP).
Prvým krokom by podľa poslancov EP malo byť získanie jasnej predstavy o prieniku Číny do ekonomík EÚ. Za týmto účelom by mal vzniknúť orgán, ktorého úlohou by bolo sledovanie čínskych investícií do európskych firiem a európskych dlhopisov.
"V rámci nového partnerstva s Čínou chceme vyrovnané obchodné vzťahy," uviedla pred hlasovaním autorka uznesenia, liberálna francúzska poslankyňa Marielle de Sarnezová. Dodala, že únia musí ochrániť európske spoločnosti pred problémami, akými sú obchodné prekážky, falšovanie a menový damping.
V uznesení poslanci poukázali na mamutí obchodný prebytok Číny (168,8 miliardy eur v roku 2010) a problémy, ktorým čelia európske spoločnosti snažiace sa o prienik na čínsky trh exportom svojich výrobkov a služieb alebo investovaním, a to obzvlášť v bankovom, poistnom a telekomunikačnom sektore.
Monitorovací orgán EÚ, podobný Výboru pre zahraničné investície v USA, by podľa poslancov umožnil koordinované a včasné posúdenie zahraničných strategických investícií. Parlament tiež požaduje, aby Európska centrálna banka spolupracovala s členskými štátmi s cieľom identifikovať držiteľov štátnych dlhopisov v eurozóne.
Europarlament pripomína, že Čína, ktorá je členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO), si vo vzťahu k EÚ vytvorila značné obchodné výhody vo forme cielených štátnych subvencií a vývozných úverov pre domáce spoločnosti, ktoré porušujú pravidlá WTO.
Poslanci zároveň vyjadrili znepokojenie nad prístupom Číny, ktorá sťažuje európskym spoločnostiam prístup k vládnym zákazkám, čo je v protiklade ku garantovanému prístupu k verejnému obstarávaniu v EÚ. Poslanci preto vyzvali Európsku komisiu, aby urýchlene, podľa možnosti ešte v tomto roku, navrhla opatrenia na zabezpečenie reciprocity.

Súvisiace články

Aktuálne správy