Vláda v ČR schválila úsporný balík, jeho súčasťou je zvýšenie DPH

Praha 23. mája (TASR) – Česká vláda dnes schválila zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) od budúceho roka na 15 %, v prípade nižšej sadzby, a 21 % pri vyššej sadzbe DPH. Informuje o tom internetový portál iDNES.cz, ktorému to potvrdil člen vlády.
Podľa iDNES so zvýšením DPH sa zároveň sprísnia aj podmienky pre živnostníkov. Tí, ktorí využívajú výdavkové paušály, prídu o možnosť uplatniť niektoré zľavy na dani. Padne aj takzvaná zelená nafta, teda daňové výhody pre farmárov, ktorí dnes na protest zablokovali niektoré cesty.
Ľudia s príjmom nad 100.000 korún mesačne (3953,51 eura), budú zo sumy, o ktorú prekročia tento limit, po novom platiť solidárny príspevok 7 %.
Vláda posiela tieto návrhy do parlamentu ako súčasť balíka opatrení, ktoré jej majú pomôcť ušetriť v budúcom roku vyše 42 miliárd korún a v roku 2014 viac ako 84 miliárd Kč.
Na balíku úsporných opatrení sa vládna koalícia dohodla už skôr, ale minister financií Miroslav Kalousek musel vypracovať konkrétne návrhy zákonov, ktoré bude už na júnovej schôdzi schvaľovať Snemovňa.
Kabinet už ale tento mesiac presadil v parlamente v prvom čítaní jednu časť úsporného balíka – nižší rast dôchodkov, len o tretinu inflácie a tretinu rastu priemernej mzdy.
Informoval o tom internetový portál iDNES.cz.

Súvisiace články

Aktuálne správy