Organizácie cestovného ruchu dostanú od štátu 3,3 mil. eur

Oblastné organizácie si medzi seba rozdelia väčšinu, keď k nim poputuje takmer 3 mil. eur, zvyšok dostanú krajské organizácie. Minister dopravy Ján Počiatek zároveň vymenoval Radu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ktorá plní funkciu poradného a kontrolného orgánu ministra v otázkach týkajúcich sa činností a hospodárenia Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR).

Oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu dostanú v tomto roku od štátu podporu v celkovej výške 3,3 mil. eur. Oblastné organizácie si medzi seba rozdelia väčšinu, keď k nim poputuje takmer 3 mil. eur, zvyšok dostanú krajské organizácie. Na stredajšej tlačovej besede o tom informoval štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Organizácie cestovného ruchu získali tieto prostriedky vďaka minuloročnej novele zákona o podpore cestovného ruchu, na základe ktorej môžu oblastné organizácie získať toľko, koľko odviedli jej členovia na príspevkoch, pričom maximálna hodnota je obmedzená do výšky 90 % z vybratej dane za ubytovanie za minulý rok.

Minister dopravy Ján Počiatek zároveň vymenoval Radu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ktorá plní funkciu poradného a kontrolného orgánu ministra v otázkach týkajúcich sa činností a hospodárenia Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Predsedom rady sa stal štátny tajomník ministerstva Palko, ktorý má na starosti agendu cestovného ruchu. Výbor Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti reprezentuje v rade Andrej Kolesík zo Smeru-SD. Za akademickú obec sa členkou rady stala Jana Kučerová z Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Krajské organizácie cestovného ruchu zastupuje Alžbeta Melicharová, ktorá je výkonnou riaditeľkou Bratislava Tourism Region.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude reprezentovať prvý podpredseda Michal Sýkora. Profesijné organizácie bude v Rade SACR zastupovať Jozef Bendžala ako prezident Zväzu hotelov a reštaurácií a Stanislav Macko, ktorý je viceprezidentom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Oblastné organizácie v rade reprezentujú Ivan Kuhn za región Banská Štiavnica, Iveta Niňajová za košickú organizáciu, Bohuš Hlavatý ako predseda predstavenstva spoločnosti Tatry Mountain Resorts a zástupca regiónu Liptov a Richard Pichonský za Vysoké Tatry.

Súvisiace články

Aktuálne správy