Štát podpíše zmluvu s Microsoftom, zaplatí 51,5 mil. eur

Správa „VLÁDA: Štát podpíše zmluvu s Microsoftom, zaplatí 51,5 mil. eur“ rozšírená o vyjadrenie štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho v druhom odseku.

BRATISLAVA 23. mája (SITA) – Štát nakoniec podpíše licenčnú zmluvu so spoločnosťou Microsoft, keď za viac ako 82 tisíc licencií zaplatí v najbližších troch rokoch 51,5 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Oproti pôvodnej sume vyjednanej ešte za vlády Ivety Radičovej ide o zľavu vo výške 701 tis. eur. V prípade uzatvorenia zmluvy do konca mája tohto roku totiž Microsoft poskytne štátu zľavu vo výške 2 % z ceny za druhý a tretí rok platnosti zmluvy. Ak sa navyše Slovensko rozhodne pokračovať v zmluve aj po 31. decembri 2012, spoločnosť Microsoft uhradí 2-percentnú zľavu z ceny za licencie aj za prvý rok platnosti zmluvy. Vyplýva to zo správy ministerstva financií o plnení multilicenčnej zmluvy so spoločnosťou Microsoft, ktorú v stredu schválila vláda SR.

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini po rokovaní vlády uviedol, že štát nemal na výber a zmluvu musel podpísať. „Nemáme žiadnu inú alternatívu a predchádzajúca vláda nám nenechala iné riešenie, preto ak chceme zabezpečiť chod ústredných orgánov štátnej správy a fungovanie a upgradovanie licencií, boli sme nútení pokračovať v tejto zmluve,“ povedal Pellegrini. Zmluva podľa jeho slov obsahuje taktiež ďalšie benefity v hodnote viac ako 1 mil. USD týkajúce sa spolupráce spoločnosti Microsoft s ministerstvom školstva ako je podpora mladých, potenciálnych pracovníkov v IT, školenia učiteľov alebo podpora softvérov na školách.

Slovensko v rámci rokovaní so softvérovým gigantom získalo ku každému koncu roka možnosť vypovedať túto licenčnú zmluvu bez sankcií. Do konca novembra pritom rezort financií predloží na rokovanie vlády správu o plnení multilicenčnej zmluvy a navrhne jej pokračovanie prípadne nepokračovanie. V prípade ak nastanú vážne zmeny, ako napríklad prehĺbenie hospodárskej krízy alebo zmeny v štruktúre štátnej správy, spoločnosť Microsoft sa podľa schváleného materiálu zaviazala, že bude o zmluve opäť rokovať s ministerstvom financií.

Slovensko získalo taktiež možnosť, že v prípade ak zistí, že niektoré úrady majú prebytočné Microsoft licencie, bude ich môcť štát presunúť na tie inštitúcie, ktoré v súčasnej dobe nespadajú pod túto zmluvu. Štátne organizácie budú zároveň povinné každoročne do konca februára vykonať audit využívaných licencií Microsoft. Prvý audit a analýzu vykonajú úrady do 30. septembra tohto roku a výsledky predložia ministerstvu financií.

Ministerstvo sa pre kritiku tejto zmluvy rozhodlo hľadať aj alternatívy k programom Microsoftu a začne preto testovať bezplatný alternatívny softvér. „Ministerstvo financií oslovilo jednotlivých účastníkov zmluvy so žiadosťou o záväzné stanovisko so stručným zdôvodnením, či úrad, prípadne podriadená organizácia by mala/nemala záujem o pilotný projekt nasadenia bezplatného alternatívneho softvéru,“ uviedol rezort v materiály. Po zhodnotení výsledkov pilotného projektu sa ministerstvo rozhodne, či využije, prípadne nevyužije opciu na predĺženie zmluvy s Microsoftom na obdobie po 31. decembri 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy