Štyri najväčšie grécke banky získajú z EFSF 18 miliárd eur

Atény 23. mája (TASR) – Štyri najväčšie grécke banky by dnes mali získať finančnú pomoc od Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) v objeme 18 miliárd eur. Ich rekapitalizácia prichádza v čase rastúcej politickej neistoty, keď v parlamentných voľbách 6. mája podporili Gréci najmä strany, ktoré odmietajú plnenie podmienok dohodnutých s medzinárodnými veriteľmi. Výsledkom je, že stále viac ekonómov a politikov počíta s odchodom Grécka z eurozóny.
Rastúca neistota zvýšila obavy obyvateľstva, že Grécko sa vráti k drachme, v dôsledku čoho začali ľudia hromadne vyberať peniaze z bánk. Finančnú injekciu od EFSF získajú kľúčové štyri banky National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank a Bank of Piraeus.
Podľa bankových zdrojov by ich rekapitalizácia mala umožniť, aby Európska centrálna banka (ECB) opätovne začala gréckym finančným ústavom poskytovať likviditu. Tá minulý týždeň prestala niektoré grécke banky financovať s tým, že nemali dostatok kapitálu na to, aby ich považovala za solventné.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy