Lídri EÚ budú hovoriť o záchrane eura a ekonomickom raste

Neformálny summit by mal položiť základy pre riadne, júnové zasadnutie Európskej rady zamerané na konsolidáciu rozpočtovej a rastovej stratégie.

vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 23. mája (SITA, AFP) – Hlavy štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie sa v stredu večer stretnú na neformálnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli, kde budú diskutovať o riešeniach pretrvávajúcej krízy v eurozóne a opatreniach na podporu ekonomického rastu. Nádej, že lídri dospejú k zásadnejšej dohode, je však nízka pre rozdielne postoje Francúzska a Nemecka ako dvoch najväčších ekonomík únie. Očakáva sa, že nový francúzsky prezident François Hollande bude presadzovať emisiu spoločných dlhopisov eurozóny, čo podporujú krajiny ako Taliansko a Španielsko, ale aj Európska komisia. Nemecko a iné krajiny však s myšlienkou takzvaných eurodlhopisov nesúhlasia.

Neformálny summit by mal položiť základy pre riadne, júnové zasadnutie Európskej rady zamerané na prijatie rozhodnutí v rámci konsolidácie rozpočtovej a rastovej stratégie. Stredajšiemu stretnutiu budú v popoludňajších hodinách predchádzať samostatné rokovania socialistických a konzervatívnych lídrov EÚ. Hollande by sa mal taktiež krátko pred odletom do Bruselu stretnúť so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Pred začiatkom summitu sa v Bruseli očakávajú odborárske protesty.

Súvisiace články

Aktuálne správy