BCPB chce sprístupniť po českých aj poľské cenné papiere

Burza cenných papierov v Bratislave vytvorila technické podmienky na duálny listing českých cenných papierov a plánuje vytvoriť technologické prepojenie aj s centrálnym depozitárom vo Varšave.

Bratislavská burza už vytvorila technické podmienky na duálny listing českých cenných papierov. Akcie, ktoré sú registrované v českom depozitári cenných papierov, tak môžu byť obchodované už aj na bratislavskej burze a obchody je možné aj vyrovnať. V tomto trende chce Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB) podľa slov jej generálnej riaditeľky Márie Hurajovej pokračovať a plánuje vytvoriť technologické prepojenie aj s centrálnym depozitárom vo Varšave.

„Ideme vytvoriť technologické prepojenie s centrálnym depozitárom vo Varšave, čiže s poľským trhom a takto chcem pokračovať aj ďalej, s tým, že samozrejme ideálne by bolo nejaké univerzálne riešenie, cez ktoré by sme sa dostali k akciám, ktoré sú obchodované na americkom trhu,“ priblížila ďalšie smerovanie bratislavskej burzy na utorňajšej tlačovej besede Hurajová.

V prípade naplnenia týchto plánov by sa k slovenským investorom mohli dostať prostredníctvom burzy aj napríklad akcie americkej spoločnosti Facebook, ktorá je prevádzkovateľom najväčšej internetovej sociálnej siete na svete. „Vieme si predstaviť, že je to emisia, ktorá by vyvolala záujem určite i v radoch našich domácich individuálnych investorov,“ konštatovala Hurajová.

Po vytvorení technických predpokladov na duálny listing cenných papierov sú na rade podľa Hurajovej emitenti, aby začali obchodovať aj na slovenskom trhu. „Je to trochu dlhší proces, pravdupovediac sme očakávali, že to bude skôr, ale tieto veci potrebujú svoj prirodzený vývoj, musí tu byť proste niekto, kto tu likviditu na trh prinesie, musí tu byť záujem,“ uviedla v súvislosti so začiatkom duálneho obchodovania Hurajová.

Podľa predsedu predstavenstva BCPB Ivana Gránskeho je na trhu viacero emisií, ktoré by mohli byť duálne kótované aj v Bratislave. „Je tu viacero spoločností, prinajmenšom regionálnych, ktoré majú významné aktíva ako časť skupiny na Slovensku,“ konštatuje Gránsky. Podľa jeho slov by to mohla byť napríklad Slovenská sporiteľňa, člen skupiny Erste, poisťovňa Kooperatíva, ktorá je členom Vienna Insurance Group či spoločnosti ČEZ a MOL. „Toto sa nám zdajú ako tituly, ktoré by mohli jedného dňa skončiť aj na bratislavskej burze. V našich silách je len spraviť všetko preto z technického, organizačného hľadiska, aby to bolo umožnené. Konečné rozhodnutie je samozrejme potom na samotných emitentoch,“ hovorí Gránsky.

Výhody duálneho listingu oceňuje aj predseda predstavenstva spoločnosti Tatry mountain resorts Bohuš Hlavatý. Emisia akcií tejto spoločnosti bola v minulom roku najobchodovanejším titulom na bratislavskej burze. Spoločnosť pritom plánuje ísť aj na českú a poľskú burzu. „Máme nejaké akvizičné ciele v obidvoch krajinách, a to nás logicky vedie k tomu, aby sme boli duálne listovaní na obidvoch týchto burzách,“ hovorí Hlavatý.

Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR a Centrální depozitář cenných papírů Praha podpísali zmluvu o vzájomnom členstve a spolupráci, ktorá umožňuje duálny listing cenných papierov na burzách v Prahe a Bratislave, koncom vlaňajšieho júna. Na základe tejto zmluvy sa malo uskutočniť aj technické prepojenie oboch spoločností, čím sa má okrem iného zjednodušiť obchodovanie s rovnakými cennými papiermi na oboch burzách. Jediným vlastníkom CDCP je bratislavská burza.

Súvisiace články

Aktuálne správy