HDP Slovenska sa v tomto roku zvýši o 2,6 % (2)

Paríž 22. mája (TASR) – Motorom rastu slovenského hospodárstva budú v tomto roku predovšetkým export a firemné investície. Spotrebiteľské výdavky zostanú na slabej úrovni v dôsledku pretrvávajúcej vysokej nezamestnanosti a negatívnych vplyvov fiškálnej konsolidácie. Uvádza vo svojej najnovšej prognóze Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Slovensku predpovedá v tomto roku rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,6 % a v budúcom roku, keď globálny dopyt ožije, jeho zrýchlenie na 3 %. Ale vyhliadky na zlepšenie situácie na slovenskom trhu práce sú naďalej slabé, keďže firmy sa snažia zvýšiť produktivitu, aby si udržali konkurencieschopnosť.
Nová vláda je odhodlaná zredukovať do roku 2013 schodok v rozpočte pod povolenú hranicu 3 % HDP. OECD upozorňuje, že kabinet musí veľmi pozorne postupovať pri konsolidácii verejných financií, aby udržal rastový potenciál ekonomiky. Slovensko potrebuje hlboké štrukturálne reformy, aby zastavilo prehlbovanie rozdielov vo vývoji vysoko produktívneho a intenzívne kapitalizovaného exportného sektora a domáceho sektora, ktorý nie je dostatočne pokrokový.
OECD vo svojej prognóze odhaduje, že rozpočtový schodok SR v tomto roku klesne len mierne na 4,6 % HDP z vlaňajších 4,8 % HDP, a v budúcom roku sa zníži na 2,9 % HDP.
Miera nezamestnanosti však stúpne z vlaňajších 13,5 % na 14 % v tomto roku a v roku 2013 sa vráti na úroveň 13,5 %.
Domáci dopyt aj v tomto roku klesne, a to o 0,2 %, čo je ale menej ako vlani, keď sa znížil o 1,5 %, a v budúcom rok už podľa OECD ožije a vzrastie o 1,6 %.
Export bude spomaľovať a po minuloročnom zvýšení o 10,8 % tempo jeho rastu klesne v tomto roku na 6,1 % a v roku 2013 mierne stúpne na 6,3 %.
Harmonizovaná miera inflácia na Slovensku sa v tomto roku tiež zníži na 3,2 % z vlaňajších 4,1 % a v nasledujúcom roku klesne na 2,3 %.
V rámci regiónu Vyšehradskej štvorky OECD v porovnaní so Slovenskom predpovedá výraznejší rast ekonomiky len Poľsku, ktorého HDP by sa v tomto roku mal zvýšiť o 2,9 %. To je o niečo lepšia prognóza ako vlani v novembri, keď organizácia so sídlom v Paríži odhadovala, že najväčšia postkomunistická ekonomika v Európskej únii v tomto roku expanduje o 2,5 %.
Naopak, Maďarsku OECD prognózu zhoršila a najnovšie očakáva, že výkon jeho hospodárstva klesne až o 1,5 %, a nie o 0,6 %.
Česká ekonomika sa už vlani prepadla do recesie a za celý tento rok sa HDP krajiny podľa OECD zníži o 0,5 %, ale už v roku 2013 by malo hospodárstvo susednej krajiny ožiť a vzrásť o 1,7 %.
Informovala o tom na svojej internetovej stránke OECD.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 9. až 11. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy