Lídri NATO sa zhodli na tom, že Grécko by malo zostať v eurozóne

Chicago 22. mája (TASR) – Lídri Severoatlantickej aliancie sa na summite v Chicagu zhodli na tom, že Grécko by malo zostať v eurozóne. Uviedol to na tlačovej konferencii po skončení summitu jeho hostiteľ, americký prezident Barack Obama, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že európski politici sú odhodlaní vyriešiť dlhovú krízu menovej únie. Obama dodal, že v tejto situácii je rozhodujúca rekapitalizácia európskych bánk a tiež posilnenie záchranných fondov, aby mohli zabrániť šíreniu dlhovej krízy do ďalších štátov.
Nový francúzsky prezident Francois Hollande na tlačovej konferencii novinárom potvrdil, že na nadchádzajúcom stretnutí európskych lídrov chce prerokovať všetky možnosti, ako podporiť hospodársky rast. Odmietol sa však pred týmito rokovaniami vyjadriť k návrhu na emisiu spoločných európskych dlhopisov.
"Nechystám sa na tomto summite na konflikt. Chcem dať Európe rastovú dimenziu," skonštatoval a dodal, že o všetkých týchto bodoch sa bude rokovať.
Očakáva sa, že medzi navrhnutými opatreniami na podporu hospodárskeho rastu bude aj posilnenie kapitálu Európskej investičnej banky a tiež plány na zavedenie tzv. "projektových dlhopisov" na financovanie rozvoja infraštruktúry. Cieľom nadchádzajúcej schôdze je, aby sa diskusia okolo návrhov uzavrela do summitu Európskej únie 28. a 29. júna a lídri jednotlivých štátov ich mohli formálne podpísať.
Informovali o tom agentúra Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy