Grécko môže zaviesť paralelnú menu

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) – Nemecký finančný inštitút Deutsche Bank považuje za možné, aby Grécko zaviedlo paralelnú menu k euro.
V prípade víťazstva odporcov úsporného balíka vo voľbách, ktoré sa budú konať 17. júna, by takto mohla grécka vláda plniť svoje záväzky aj bez toho, aby jej medzinárodní veritelia ďalej poskytovali finančnú pomoc, uvádza sa v dnes zverejnenej štúdii ekonómov Deutsche Bank. Grécko by tak mohlo znehodnotiť svoju menu bez toho, aby vystúpilo z eurozóny. Experti hneď aj vymysleli názov pre túto menu – geuro.
Nová mena by sa skladala z dlhopisov gréckej vlády, ktoré by sa mohli ďalej predávať. Nová mena by sa na začiatku prudko prepadla voči euru. Grécka vláda by však podľa štúdie Deutsche Bank mohla geuro posilniť solídnou rozpočtovou politikou. Ak by spoločne s ňou zrealizovala aj štrukturálne reformy, mohla by si otvoriť dvere naspäť do eurozóny. Analytici nepovažujú úplné vzdanie sa eura za pravdepodobné, pretože väčšina Grékov podporuje zotrvanie v menovej únii.
Deutsche Bank navyše nepočíta s tým, že by takzvaná Trojka (MMF, EK a ECB) po víťazstve strán, ktoré sú proti úsporným opatreniam, hodila Grécko úplne cez palubu. Trojka by zrejme zastavila pomoc pre grécku vládu, ale zrejme by naďalej platila grécku dlhovú službu. Grécke banky by potom mohla absorbovať európska konsolidačná banka (Bad Bank).
O zavedení paralelnej meny v Grécku už špekulovalo viac ekonómov, táto téma je však vzhľadom na súčasnú situáciu a blížiace sa voľby mimoriadne aktuálna.

Súvisiace články

Aktuálne správy