Grécko zrejme bude musieť odísť z eurozóny

Atény/New York 21. mája (TASR) – Grécko zrejme bude musieť odísť z európskej menovej únie. Eurozóna by si mala pripraviť plán, ako stabilizuje situáciu, uviedol šéf najväčšieho dlhopisového fondu na svete Pacific Investment Management Co. (Pimco) Mohamed El-Erian.
„Grécky odchod bude nákladný a chaotický, ale asi je nevyhnutný, a preto sa na neho musíme pripraviť,“ uviedol El-Erian v rozhovore pre rádio Bloomberg.
V Grécku sa budú konať 17. júna ďalšie voľby, keďže po výsledkoch volieb zo 6. mája nebolo možné zostaviť funkčnú vládu. Podľa prieskumov je podpora medzi stranami podporujúcimi záchranný balík dohodnutý s EÚ a tými, ktoré sú proti, približne vyrovnaná. Ekonomiky únie sa podľa El-Eriana nachádzajú v politickom zmätku, keďže politici nedokázali nájsť riešenie zhoršujúcej sa finančnej krízy v Grécku.
Euro v máji oslabilo voči americkému doláru o 3,7 % a hodnota svetových akciových trhov klesla takmer o 4 bilióny USD (3,14 bilióna eur). Príčinou sú obavy, že chaos v Grécku bude mať negatívne dôsledky na celú eurozónu.
Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko, teda štyri najväčšie ekonomiky eurozóny, musia podľa El-Eriana prevziať vodcovstvo pri riešení terajšej krízy a vytvoriť menšiu menovú úniu, ktorá by mala „menej chýb“. Pre Grécko neexistuje najlepšie riešenie, maximálne piate alebo šieste najlepšie, dodal El-Erian.

Súvisiace články

Aktuálne správy