Napriek nižšiemu rozpočtu EÚ chce Veľká Británia viac financií pre SR

Bratislava 21. mája (TASR) – Veľká Británia bude presadzovať zníženie rozpočtu Európskej únie (EÚ) na roky 2014-2020. Krajiny ako Slovensko, ktoré potrebujú zvýšiť čerpanie financií z eurofondov, by to však nemalo ovplyvniť. Podľa britského ministra pre Európu Davida Livingtona by sa totiž mali aj napriek škrtom v európskom rozpočte prostriedky pre chudobnejšie krajiny navýšiť.
„Britská vláda by rada videla prestavbu rozpočtu kohéznych fondov tak, aby sa financie určené pre chudobné regióny bohatých krajín, vrátane Veľkej Británie, presunuli na financovanie relatívne chudobných krajiny Európskej únie,“ povedal dnes Livington na brífingu v Bratislave. Na pôde Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR sa stretol so štátnym tajomníkom rezortu Petrom Javorčíkom.
Podľa Livingtona môže britská vláda len veľmi ťažko súhlasiť s navýšením rozpočtu EÚ, keď v Británii dochádza ku škrtom. Ako dodal, tamojšie verejné výdavky sa znižujú v jednotlivých rezortoch v priemere o 20 %. „Voliči v Británii vidia dosah škrtov v podobe zredukovaných sociálnych výhod a zmrazenia platov štátnych úradníkov,“ skonštatoval Livington.
Veľká Británia preto zastáva postoj, že rovnaká fiškálna disciplína, o akú sa v súčasnosti snažia členské štáty EÚ, by sa mala zaviesť aj v rámci financovania európskeho spoločenstva. Napríklad by malo dôjsť k podstatnému zníženiu výdavkov na poľnohospodárstvo. Na druhej strane však britská vláda chápe dôležitosť čerpania kohéznych fondov pre Slovensko a susedné krajiny.
Podľa Javorčíka nie je žiadnym tajomstvom, že prístup Veľkej Británie a Slovenska k európskemu rozpočtu je odlišný. Kým SR je v pozícii, keď potrebuje čerpať prostriedky z kohéznych fondov, Británia je v pozícii čistého platcu. „Nachádzame sa vo fáze, keď treba hľadať určité prieniky, aby sme do konca roka dosiahli dohodu, ktorá bude kompromisom pre všetkých 27 krajín,“ uviedol Javorčík.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy