Euro popoludní stratilo ranné zisky, predáva sa po 1,2760 USD

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) – Spoločná európska mena sa ráno spamätávala zo 4-mesačného minima, dosiahnutého v piatok (18. 5.). V skorom obchodovaní jej kurz vzrástol až na 1,2812 USD/EUR, pričom v piatok klesol až na 1,2641 USD/EUR, čo je najmenej od polovice januára. Potom však opäť strácala dnešné zisky a neskoro popoludní sa predávala po 1,2760 USD.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2750 (v piatok: 1,2721) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7843 (0,7861) eura.
Predpoludním podporili euro predovšetkým ázijské burzy, ktoré posilnili. O zlepšenie nálady na trhoch sa postarali vyjadrenia čínskeho premiéra Wen Ťia-paa, ktorý jemne signalizoval opatrenia na podporu ekonomiky. "Okrem toho euro podporilo aj vyjadrenie solidarity skupiny G8 s Gréckom," uviedol šéf devízových obchodov nemeckej krajinskej banky BayernLB Marc Burgheim. Počas víkendu sa skupina najväčších priemyselných krajín vyjadrila, že Grécko by malo zostať v eurozóne.
Kľúčovou témou na devízovom trhu zostáva európska dlhová kríza, predovšetkým otázka budúcnosti Grécka. "Ak by Atény skutočne opustili eurozónu, reakcie trhu sú nepredvídateľné," uviedol Burgheim. Porovnal dnešnú situáciu s krachom americkej investičnej banky Lehman Brothers v roku 2008. "Aj vtedy sa myslelo, že dôsledky budú len obmedzené a predvídateľné, čo sa ukázalo ako osudový omyl."

Súvisiace články

Aktuálne správy