Nový zákon o ŠFRB sprístupní úvery aj právnickým osobám

Cieľom návrhu nového zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania je vytvoriť nové možnosti pre rast výstavby nájomných bytov.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR chce v novom zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) rozšíriť rozsah možných žiadateľov o zvýhodnené úvery aj na právnické osoby. Cieľom je vytvoriť nové možnosti pre rast výstavby nájomných bytov, informoval v pondelok agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.

Nový zákon o ŠFRB bol jednou z kľúčových tém prvého zasadnutia pracovnej skupiny pri ministerstve dopravy k problematike bývania. Stretnutia pod vedením štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby Františka Palka sa zúčastnili zástupcovia stavebného a bankového sektora, ako aj samospráv. „Chceme prichádzať s novými myšlienkami, pritom máme záujem viesť dialóg so všetkými relevantnými partnermi a počuť ich názory a potreby,“ uviedol Palko.

Zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania podľa rezortu ďalej umožní, aby fond mohol byť prijímateľom štrukturálnych fondov Európskej únie. Novú podobu zákona plánuje ministerstvo oficiálne verejnosti predstaviť v najbližších týždňoch. Pracovná skupina bude zasadať pravidelne a bude neustále vyhodnocovať potreby sektora výstavby a bytovej politiky.

Ministerstvo predložilo nové znenie návrhu zákona o ŠFRB do pripomienkového konania koncom minulého týždňa. Navrhovaná účinnosť zákona je 1. januára 2013. Po zapracovaní pripomienok by mal byť návrh zákona predložený na rokovanie legislatívnej rady vlády a následne vlády. Návrh zákona nepredpokladá nové požiadavky na štátny rozpočet. V rokoch 2012 až 2014 má štát poskytnúť ŠFRB na podporu bývania 54,9 mil. eur ročne, čo je zhruba tretina jeho rozpočtu.

„Vzhľadom na veľký rozsah zmien by bola novela tohto zákona veľmi neprehľadná. Jednoduchšou cestou bolo vypracovanie nového zákona,“ informovalo ministerstvo agentúru SITA. Medzi najvýznamnejšie navrhované zmeny patria rozšírenie okruhu žiadateľov o úver na obstaranie nájomných bytov o právnické osoby, teda nielen obce, implementácia nástrojov finančného inžinierstva (Jessica) či výraznejšia motivácia vlastníkov bytov ku komplexnej obnove bytového fondu.

Pracovná skupina, ktorú zriadilo ministerstvo pre problematiku bývania, bude hľadať aj možnosti podpory a motivácie súkromných investorov do oblasti nájomného bývania. „Dnes je o tejto problematike predčasné hovoriť, nakoľko konkrétne podmienky sa budú formovať až po vzájomnej dohode zúčastnených zástupcov dotknutých rezortov, zástupcov miest a obcí a súkromného sektora,“ uviedol ďalej rezort. Podobne aj rozšírenie okruhu žiadateľov o úvery je len v štádiu návrhu a bude ešte predmetom odborných diskusií o jeho účelnosti aj spôsobe fungovania. Ministerstvo tvrdí, že teraz je predčasné hovoriť aj o možnostiach a podmienkach využitia voľných zdrojov dôchodkových správcovských spoločností na rozvoj súkromného nájomného bývania. „Pracovná skupina sa bude zaoberať aj touto otázkou,“ dodal rezort. Podiel tieňového nájomného bývania nie je podľa neho možné určiť ani odhadnúť, keďže neexistujú štatistiky o počte skutočne prenajímaných bytov v súkromnom vlastníctve.

Súvisiace články

Aktuálne správy