Náklady Nemecka na obsluhu jeho dlhu opäť klesli

Berlín 21. mája (TASR) – Náklady Nemecka na obsluhu jeho dlhu dnes opäť klesli. Investori sa totiž čoraz viac obávajú, že Grécko bude musieť odísť z eurozóny, a tak hľadajú bezpečný prístav pre svoje peniaze.
Podľa najnovších údajov Bundesbanky Nemecko dnes získalo 2,91 miliardy eur z predaja pokladničných poukážok splatných o jeden rok, čo je na hornej hranici plánovanej sumy 3 miliardy eur.
Priemerný výnos z obligácií pritom klesol na 0,0264 % z 0,0743 % pri predchádzajúcej aukcii rovnakých poukážok, ktorá sa uskutočnila 23. apríla. Aj dopyt trhu po nemeckých obligáciách sa mierne znížil na 2,1-násobok z 2,3-násobku ponuky.
Trhy teraz čakajú na výsledok dnešného stretnutia nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho s jeho novým francúzskym kolegom Pierrom Moscovicom v Berlíne pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie (EÚ), ktorý sa začne 23. mája. Francúzsky prezident Francois Hollande totiž po víkendovom stretnutí skupiny G8 vyhlásil, že na najbližšom summite EÚ navrhne emisiu spoločných európskych dlhopisov, Berlín bol ale vždy proti tomu.
Okrem toho lídri G8 diskutovali aj o tom, ako skĺbiť konsolidáciu verejných financií s podporou hospodárskeho rastu. Aj o tom sa bude hovoriť na dnešnej schôdzi ministrov i na blížiacom sa summite EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy