Rok 2012 v znamení recesie

Ekonomika európskej menovej únia by mala tento rok zaznamenať kontrakciu na úrovni 0,3% HDP. Lídri eurozóny nemajú problém len s pomalým ekonomickým rastom, ale aj vysokým zadlžením krajín a nedostatkom dôvery finančného trhu. Nemecký minister financií uviedol, že súčasná kríza nebude mať len krátkodobý charakter a jej koniec môže byť až za niekoľko rokov.  Nemeckí predstavitelia a viacerí poprední ekonómovia už uviedli, že rýchly liek na súčasnú krízu neexistuje.

Preto Európa, ako aj celý svet, sa musia pripraviť na dlhú a bolestivú krízu, ktorú môžu zmierniť len centrálne banky krajín G8. Za predpokladu, že bude možná neskoršia exit stratégia, ktorú bude akceptovať aj finančný trh.

Grécko = Lehmann?

Finančné trhy v súčasnosti prežívajú podobný rast rizikovej averzie ako na začiatku 2009. Medzibankový trh vo viacerých krajinách je opäť zamrznutý a výrazný pokles cien aktív má negatívny dopad aj na bilancie veľkých európskych a zahraničných bánk, ktoré navyše musia plniť rastúce nároky na bilanciu kvôli regulácii Basel III. Môže preto nastať masívny výpredaj, ktorý bude začiatkom paniky na finančnom trhu. Spúšťačom poslednej „panickej reakcie“ bol pád banky Lehmann Brothers, v súčasnosti to môže byť default desať miliónovej krajiny, Grécka. Prípadne aj iných členov eurozóny.

Grexit nebude lacný

Grexit by podľa FT mohol znamenať náklady vo výške jedného bilíóna euro pre členské štáty a tieto náklady by mali „len“ krátkodobý charakter. Celkovo by odchod Grécka mohol stáť až tri bilióny euro v najbližších rokoch, čo by mohlo mať nie len obrovské ekonomické, ale aj politické dôsledky. Grécke problémy už spôsobili výpredaj na svetových burzách a výrazný prepad eura, celkovo odišlo z finančného trhu cez 4 bilióny USD a to len za posledný mesiac. Grexit nebude bolestivý len pre eurozónu, ale aj všetky rozvinuté krajiny sveta. Práve preto bude môcť už v najbližších mesiacoch očakávať ďalšiu koordinovanú akciu zo strany centrálnych bánk, ale aj politických špičiek.

Prežije euro Grexit?

Kľúčovou otázkou ostáva či prípadný Grexit, ktorý sa zdá byť pravdepodobný na 50%, by znamenal aj koniec európskej spoločnej meny a návrat všetkých členov k národným menám. Odpoveď sa zdá byť jednoznačná. Koniec eura by znamenal katastrofu aj pre USA, pretože práve Spojené štáty ako aj Japonsko sú najväčšími dlžníkmi na svete. Euro doteraz slúžilo ako určitá protiváha voči doláru a jenu, jeho odchod by len poukázal, že cisár „dolár“ je nahý. Nie je sa preto čo čudovať, že Bill Gross z PIMCO označil problémy eurozóny ako nádor, ktorý metastázuje a môže ohroziť svetový finančný systém.

Leto bude horúce

Toto leto bude pre finančné trhy nepochybne horúce. Krajiny eurozóny budú musieť odolávať rastu výnosov na dlhopisoch, pričom nie je isté, že všetky parlamenty schvália nový ESM, tak ako bolo plánované. Navyše nás čakajú v Grécku nové voľby. Tie by mohli do súčasného požiaru priliať nové problémy. Otázkou je aj plnenie fiškálnej konsolidácie v Portugalsku a Španielsku, kde sme videli podstatne väčší rast deficitu ako sa očakávalo. Na záver nezabudnime na Nemecko, ktoré síce odoláva požiadavkám svojich partnerov na prehodnotenie súčasných plánov, avšak za cenu rastúcej antipatie voličov v periférnych krajinách a v samotnom Nemecku. Európa nebojuje z vonkajším nepriateľom, ale sama so sebou a vlastnými ekonomickými prízrakmi. Ak sa nepodarí nájsť dostatočnú ochotu a silu splniť to čo bolo dohodnuté už v roku 2011, jediným porazenými budú obyvatelia eurozóny.

Buď, alebo?

Napriek spomínaným problémom je možný aj iný pohľad na súčasnú situáciu. Európa musí nájsť spoločné východiská. Kríza eurozónu síce rozdelila na „jadro a perifériu“, ale dala jej aj možnosť skutočnej integrácie o ktorej sa hovorí posledných desať rokov. Súčasnosť sa bezpochyby zapíše do dejín, otázkou je či dovedie Európu k jednote, alebo ju vrhne do novej éry súperiacich národných štátov. Čo len urýchli ekonomickú a politickú moc zoskupenia BRICS. Euro je politický projekt, ako každá mena ktorá v súčasnosti existuje a práve politici majú v rukách aj jeho budúcnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy