Druhý pilier vláda oslabí najneskôr od januára

Ministerstvo práce sa zaoberá aj znížením počtu fondov zo súčasných štyroch na dva, jeden garantovaný a druhý negarantovaný.


BRATISLAVA 21. mája (SITA) – Súčasná vláda má ambíciu znížiť súčasné 9-percentné príspevky do druhého piliera so zámerom posilniť štátny, priebežný pilier. Na okrúhlom stole o druhom dôchodkovom pilieri to uviedol štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian. „Bude to najneskôr od januára budúceho roka,“ povedal. Podľa neho ide o konsolidačné opatrenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku. „Nechcem dnes hovoriť o nejakom percente, určite budeme hľadať inšpiráciu v Poľsku, keď znížili zo 7,3 na 2,3 percenta,“ povedal. Inšpiráciou podľa neho môže byť aj Česká republika, ktorá zaviedla 3-percentný druhý pilier za podmienky, že si ďalšie dve percentá pridá sporiteľ z vlastných prostriedkov.

Ministerstvo práce sa podľa neho zaoberá znížením počtu fondov zo súčasných štyroch na dva, jeden garantovaný a druhý negarantovaný. „Zníženie počtu fondov je relatívne rozumná vec,“ povedal. Kabinet chce tiež podľa Buriana zaviesť dobrovoľný vstup do kapitalizačného piliera pre mladých ľudí, pričom otvorenou otázkou zostáva samotné nastavenie tejto dobrovoľnosti. Opätovné otvorenie druhého piliera označil za diskutabilné, keďže to podľa štátneho tajomníka nedáva systému dôveryhodnosť.

„Čo sa týka čísel, na ktoré majú vplyv politické rozhodnutia, tak tam sa budeme musieť prispôsobiť vzniknutej situácii,“ uviedol k zámerom vlády predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák. Podľa neho sa asociácia snaží komunikovať s predstaviteľmi vlády tak, aby mali penzijné spoločnosti čo najviac možností na podnikanie a informovanie sporiteľov.

Exminister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál upozornil na to, že po znížení príspevkov do druhého piliera sa znížia budúce dôchodky z tohto systému. Má pritom obavy z toho, že nižšie príspevky do sporivého systému nevykompenzuje prvý, štátny priebežný pilier. Ak sa podľa Mihála zníži váha druhého piliera, tak sa u nadpriemerne zarábajúcich ľudí stratí ochota platiť vysoké odvody.

Kabinet Roberta Fica má podľa Mihála obavy z otvorenia druhého piliera. Môže sa totiž podľa neho stať, že zo systému starobného dôchodkového sporenia vystúpi relatívne malý počet sporiteľov, avšak do druhého piliera vstúpia desaťtisíce mladých ľudí, ktorí v minulosti zmeškali lehotu na vstúpenie do systému. Zníženie počtu fondov označil exminister práce za krok, ktorý nie je dobrý.

Od začiatku apríla v druhom dôchodkovom pilieri zanikli garancie v súčasných rastových a vyvážených fondoch. Jediným garantovaným fondom zostal súčasný konzervatívny fond. Ak chce sporiteľ zostať v garantovanej schéme, musí prestúpiť do dlhopisového fondu.

Mladí ľudia, ktorí sa stanú prvýkrát dôchodkovo poistenými osobami, od začiatku apríla tohto roka automaticky vstupujú do druhého piliera. Tieto osoby majú 180 dní na uzatvorenie zmluvy s jednou z dôchodkových správcovských spoločností. Po tom, čo mladý sporiteľ automaticky vstúpi do druhého piliera, má dva roky na to, aby z kapitalizačného penzijného piliera vystúpil.

Súvisiace články

Aktuálne správy