Zmluva o trvalom eurovale je nebezpečná, nedá sa z nej vystúpiť

Bratislava 21. mája (TASR) – Zmluva o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), teda takzvanom trvalom eurovale, je podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka nebezpečná. Zmluvu totiž nie je možné vypovedať, keďže neobsahuje žiadne výpovedné lehoty, ani neopisuje spôsob, ako by sa dalo z nej vymaniť. "To znamená, že ak raz Slovensko do systému EMS vstúpi, tak nebude vedieť z neho vystúpiť von," uviedol na dnešnom pracovnom stretnutí s novinármi Sulík.
EMS je postavený na princípe, že krajiny eurozóny na jednej strane dajú záruky, no pre zvýšenie dôveryhodnosti musia poskytnúť aj finančnú hotovosť. Na základe týchto dvoch peňazí a záruk si bude môcť EMS ako subjekt požičať na finančných trhoch prostriedky, ktoré následne poskytne členským krajinám v problémoch.
"Myšlienka sama osebe možno znie rozumne, ale robiť z toho nejaký prístav stability alebo nejaký ochranný val, ktorý zabezpečí financovanie eurozóny, je jednoducho hlúposť," vyhlásil Sulík. Dotknuté krajiny totiž nebudú nijakým spôsobom motivované k šetreniu a finančnej disciplíne.
Podmienka o tom, že problémová krajina musí spĺňať náročný úsporný program, sa podľa Sulíka v praxi ukázala ako neúčinná. Grécko je totiž od šetrenia "veľmi vzdialené", pričom finančnú pomoc naďalej prijíma. "Medzičasom Gréci dostali 825 miliárd eur," podotkol Sulík.
Ako upozornil na svojom internetovom blogu, suma, ktorú Gréci prijali, sa rovná 4-násobku gréckeho hrubého domáceho produktu (HDP) a 12-násobku slovenského HDP. Celkovo tak dosiaľ dostala krajina od európskych a svetových spoločenstiev na jedného obyvateľa pomoc vo výške 76.476 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy