Banky niektorých členov eurozóny dostávajú mimoriadnu pomoc

Berlín/Atény 21. mája (TASR) – Úverové ústavy v krajinách eurozóny s vysokým štátnym dlhom čoraz častejšie žiadajú svoje centrálne banky o núdzové úvery. Informoval o tom nemecký denník Welt am Sonntag. Grécke, írske, španielske a cyperské úverové ústavy si takto požičali už viac ako 120 miliárd eur. V súvislosti s prehĺbením krízy v Grécku suma vzrástla asi na 145 miliárd eur. Od začiatku minulého roka dosiahol prírastok núdzových úverov poskytnutých komerčným bankám v ohrozených štátoch asi 100 %.
Odborníci varujú pred pokračovaním v tomto trende. Úvery sú totiž núdzovým nástrojom poslednej inštancie. Za ne Európska centrálna banka (ECB) ako aj eurosystém centrálnych bánk eurozóny neručí. Zodpovednosť za ne nesú jednotlivé centrálne banky.
Experti upozorňujú, že také tvrdenie je v rozpore s realitou. Ak by totiž došlo k bankrotu niektorej krajiny, celé riziko núdzových úverov by sa prenieslo na členské banky eurosystému. Denníku to povedal Jürgen Michels, ktorý je v londýnskej banke Citigroup expertom na ECB.
V Grécku núdzové úvery dosahujú asi 75 miliárd eur. Týždenník Spiegel priniesol informáciu, že limit na núdzové úvery zvýšila Rada ECB gréckej centrálnej banke z 90 miliárd na 100 miliárd eur. Banka tým získava dodatočný priestor na riešenie dramatickej situácie domácich úverových ústavov.

Súvisiace články

Aktuálne správy