Slovensko podporí zavedenie spoločných eurobondov

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica podporí aj návrh na zavedenie európskych projektových dlhopisov, cez ktoré by bolo možné financovať projekty podporujúce hospodársky rast, ako aj navýšenie kapitálu Európskej investičnej banky o 10 mld. eur.

Slovensko podporuje návrh francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na zavedenie spoločných európskych dlhopisov. Na pondelkovom zasadnutí Výrobu Národnej rady SR pre európske záležitosti pred stredajším neformálnym summitom EÚ to uviedol premiér Robert Fico. Francúzsky prezident pritom už cez víkend avizoval, že navrhne emisiu spoločných eurobondov. „Pokiaľ padne tento návrh, budeme stáť na strane Francúzka,“ povedal premiér.

Slovensko podľa Fica podporí aj návrh na zavedenie európskych projektových dlhopisov, cez ktoré by bolo možné financovať projekty podporujúce hospodársky rast, ako aj navýšenie kapitálu Európskej investičnej banky o 10 mld. eur. „Ako predseda vlády SR podporím na pôde Európskej rady všetky iniciatívy, ktoré budú smerovať k spoločnému postupu krajín eurozóny a EÚ, postupu, ktorý bude podporovať hospodársky rast, veľké infraštrukturálne investičné projekty,“ konštatoval Fico.

Predseda vlády zároveň deklaroval podporu návrhu zaviesť daň z finančných transakcií. „Vláda skúma možnosti zavedenia tejto dane na národnej úrovni,“ informoval Fico s tým, že zatiaľ ide len o úvahu. Ako príklad pritom uviedol Maďarsko, kde už minister hospodárstva jej zavedenie avizoval. Slovenský premiér si však uvedomuje, že pokiaľ takáto daň nebude zavedená globálne, subjekty sa môžu snažiť túto daň obísť.

Cieľom stredajšieho neformálneho summitu, na ktorý získal predseda vlády mandát od výboru, je podľa Fica najmä vypočuť si názory novozvoleného francúzskeho premiéra Hollanda. „Neoficiálny summit v stredu môže naznačiť, aký vývoj bude mať potom oficiálny summit v druhej polovičke júna,“ povedal Fico. Zároveň dodal, že na stredajšom stretnutí hláv členských štátov EÚ sa nemá hovoriť o aktuálnej situácii v Grécku. „Nečakám k tomuto diskusiu,“ uzavrel premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy