Podielové fondy vykázali kladné predaje aj v apríli

Podielové fondy v správe členov Slovenskej asociácie správcovských spoločností zaznamenali v štvrtom mesiaci kladné čisté predaje vo výške 55 mil. eur, rovnako s kladnými predajmi v objeme 21 mil. eur skončili aj v marci.

Podielové fondy zaznamenali kladné čisté predaje aj v tohtoročnom apríli a celkové predaje fondov tak prevýšili spätné nákupy v mesačnom hodnotení už druhýkrát v tomto roku. V marci pritom vykázali podielové fondy kladné predaje prvýkrát od minuloročného mája. Čisté predaje fondov dosiahli v štvrtom mesiaci 55 mil. eur. V marci skončili s kladnými predajmi za 21 mil. eur a vo februári vykázali fondy v správe členov Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) mínusové predaje v objeme 55 mil. eur. V minulom roku zaznamenal sektor kolektívneho investovania kladné predaje iba v januári, apríli a v máji.

Čistá hodnota aktív vo fondoch ku koncu apríla tohto roka podľa údajov asociácie dosahovala takmer 3,9 mld. eur. V závere roka 2011 čistá hodnota aktív vo fondoch prevyšovala 3,83 mld. eur. Najviac prostriedkov mali ku koncu štvrtého mesiaca investori vo fondoch krátkodobých investícií, ktoré vykazovali čistú hodnotu aktív v objeme 852,6 mil. eur. V medzimesačnom porovnaní predstavoval pokles objemu aktív v tomto type fondov 1,54 %.

Druhý najvyšší objem prostriedkov investorov smeroval do dlhopisových fondov, kde čistá hodnota aktív predstavovala 525 mil. eur. Zmiešané fondy vykázali hodnotu aktív v objeme 509,6 mil. eur a akciové fondy evidovali aktíva vo výške 434,7 mil. eur.

V minulom roku zaznamenala SASS celkový záporný objem čistých predajov podielových fondov na úrovni 588 mil. eur. Na trh kolektívneho investovania podľa asociácie v minulom roku nevyplývali iba zmeny a trendy na zahraničných kapitálových trhoch, ale aj celkové konkurenčné prostredie v slovenskom bankovníctve a aj legislatívne zmeny. Celkový majetok vo fondoch a riadených portfóliách pod správou členov asociácie dosiahol ku koncu vlaňajška 5,848 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy