Strop na výmenný kurz franku voči euru poškodí ekonomiku Švajčiarska

Zavedenie stropu na hodnotu franku voči euru môže spôsobiť švajčiarskej ekonomike "obrovské škody".

Zürich 20. mája (TASR) – Zavedenie stropu na hodnotu franku voči euru môže spôsobiť švajčiarskej ekonomike „obrovské škody“. Uviedol to pre švajčiarsky nedeľník Der Sonntag bývalý výkonný riaditeľ banky UBS Oswald Grübel.
Podľa neho zavedením stropu švajčiarska centrálna banka stratila svoju nezávislosť a vydala sa napospas vývoju v eurozóne. „Ak budeme nasilu udržiavať výmenný kurz, nepriamo tým preberáme časť z dlhu eurozóny, ktorého objem bude naďalej rásť,“ povedal Grübel a dodal, že neverí tomu, že švajčiarska ekonomika to bude schopná absorbovať bez výraznejších škôd. Grübel očakáva, že centrálna banka zatiaľ stanovený strop nezmení, no túto politiku by mala časom prehodnotiť.
Národná banka Švajčiarska stanovila strop na výmenný kurz franku oproti euru v septembri minulého roka na 1,20 CHF/EUR. Urobila tak potom, ako v dôsledku prehlbujúcej sa krízy v eurozóne sa hodnota franku voči euru zvýšila v priebehu pár mesiacov o 20 %. Ako dôvod uviedla negatívne dôsledky silnejúcej domácej meny na proexportne orientovanú ekonomiku krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy