Prioritou čínskej vlády musí byť podľa premiéra podpora rastu

Peking 20. mája (TASR) – Prioritou čínskej vlády musí byť podpora rastu ekonomiky, povedal dnes čínsky premiér Wen Ťia-pao. Reagoval tak na viaceré ekonomické ukazovatele zverejnené v poslednom období, ktoré naznačujú, že čínske hospodárstvo zaznamená v 2. štvrťroku ďalšie spomalenie rastu.
"Musíme pokračovať v realizácii proaktívnej fiškálnej a uvážlivej menovej politiky, zároveň však väčšiu prioritu dať otázke udržania silného rastu," citovala slová Wen Ťia-paa štátna agentúra Sinčua. Podrobnosti v súvislosti so zamýšľanými krokmi premiér nezverejnil.
Čínsky export vzrástol v apríli o 4,9 %, čo je zhruba polovica v porovnaní s odhadmi ekonómov. Dovoz síce klesol, no opäť v menšej miere než analytici očakávali. Navyše, priame zahraničné investície za prvé štyri mesiace 2012 zaznamenali pokles.
Všetky ekonomické ukazovatele naznačujú, že Číne hrozí ďalšie spomalenie rastu potom, ako za 1. kvartál dosiahol rast hrubého domáceho produktu (HDP) len 8,1 %. To je najmenej za takmer tri roky. Ekonómovia zo súkromného sektora očakávajú, že rast v 2. kvartáli sa spomalí na 7,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy