Mesto pripravuje parkovacie bonusy pre tých, čo poctivo platia dane

Zlaté Moravce 20. mája (TASR) – Spôsob parkovania v Zlatých Moravciach sa bude meniť. Podľa slov primátora mesta Petra Lednára pripravuje radnica celkom novú koncepciu, ktorá bude komplexne riešiť statickú dopravu i spoplatňovanie parkovania. Novinkou majú byť bonusy pre tých obyvateľov Zlatých Moraviec, ktorí si riadne uhrádzajú všetky poplatky a miestne dane.
"Bol návrh primátora, aby boli do úvahy brané aj tie fakty, že niektorí občania si plnia povinnosti a platia si dane. Takže tí by mali mať možnosť parkovať zadarmo s jedným autom s evidenčným číslom, ktoré si určia. Čo sa týka ďalších áut, tie by mohli ľudia s vyrovnanými poplatkami voči mestu zaparkovať so zľavou 50 percent," vysvetlil prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach Ľubomír Martinka.
Ako zdôraznil, konečné podmienky parkovania v meste určí až koncepcia, ktorú chce magistrát do konca roka vypracovať. Pripravovaný materiál by mal zahŕňať napríklad aj vytvorenie záchytného parkoviska pri autobusovej stanici, v miestach, ktoré Zlatomoravčania nazývajú "Mexikoplac". Nové účelové parkovisko má vzniknúť aj pri mestskej nemocnici tak, ako si to žiadali ľudia v ankete, ktorú radnica pred časom zorganizovala.
Na spôsobe parkovania v ďalších častiach mesta zatiaľ radnica pracuje, Martinka preto o nich bližšie hovoriť nechcel. "Pokiaľ nemáme dobre pripravenú koncepciu celej dynamickej i statickej dopravy, nie je stopercentne jasné zjednosmerňovanie niektorých ulíc, vyčlenené ďalšie plochy na parkovanie, tak o zmenách a vyberaní parkovného nebudeme hovoriť. Nechceme ľudí ťažko skúšať rôznymi zmenami a hneď aj spoplatňovať. To musí ísť ruka v ruke, nemôžeme odrazu iba povedať, že ideme vyberať peniaze za parkovanie," skonštatoval Martinka.
Presne stanovený ešte nie je ani termín, kedy by sa nový systém parkovania v Zlatých Moravciach mal spustiť. Podľa Lednára je reálne, že ich mesto začne zavádzať až na budúci rok. "Navrhujem, aby to bolo niekedy od 1. januára 2013, pretože takéto zmeny nie je dobré príliš urýchľovať. Po 1. januári sa budú lepšie napríklad vypočítavať aj bonusy pre majiteľov áut. Pretože teraz nevieme, že kto bude mať vyrovnané všetky dlhy voči mestu, ale po Novom roku už bude všetko jasné," dodal Lednár.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy