Vlani bola SR druhou ekonomicky najúspešnejšou krajinou V4

Bratislava 20. mája (TASR) – Podľa indexu ekonomického úspechu, ktorý meria ukazovatele ako hrubý domáci produkt (HDP), miera nezamestnanosti, inflácia, deficit verejných financií či hodnotenie ratingových agentúr, bolo vlani Slovensko v rámci V4 druhou ekonomicky najúspešnejšou krajinou. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky.
Po Českej republike, ktorá dosiahla 77,8 bodu, sa umiestnilo Slovensko s hodnotením na úrovni 68,9 bodu. V SR zostala nezamestnanosť napriek slušnému rastu ekonomiky o 3,3 % stále vysoká, na úrovni 13,5 %. Plánovaná konsolidácia verejných financií znížila deficit na úroveň 4,8 % HDP. Na druhej strane však Slovensko zaznamenalo vyššiu infláciu na úrovni 4,1 %. Keďže na konci minulého roka bola naša krajina ratingovými agentúrami hodnotená na úrovni A+ resp. A1, stratila v hodnotení ratingového faktora 12 bodov.
Ekonomicky najúspešnejšou krajinou bolo v roku 2011 Švédsko s indexom na úrovni 95 bodov. K vysokému hodnoteniu Švédska prispeli všetky sledované faktory, predovšetkým silný hospodársky rast na úrovni 3,9 %, najvyššie ratingové hodnotenie a dobré hospodárenie s verejnými financiami.
Nemecko, ktoré vlani dosiahlo hodnotenie na úrovni 93,6 bodu, si v porovnaní so Švédskom počínalo o niečo horšie v prípade verejných financií, inflácie a hospodárskeho rastu. Lepšie na tom bolo v otázke nezamestnanosti, ktorá patrí medzi najnižšie v únii a v roku 2011 dosiahla len 5,9 %. Index úspešnosti nad hranicou 90 bodov vlani dosiahlo už len Fínsko. Francúzsko získalo 84,5 bodu a Veľká Británia skončila tesne pod hodnotou 80 bodov.
Najmenej úspešnou spomedzi hodnotených krajín bola v minulom roku ekonomika Grécka. Medziročný prepad HDP o 6,9 %, stále sa zvyšujúca nezamestnanosť (17,7 %), deficit verejných financií na úrovni 9,1 % HDP či pokles ratingu hlboko do špekulatívneho pásma sa podpísali pod hodnotenie len na úrovni 6,2 bodu.
Tento rok bude podľa Poštovej banky z pohľadu ekonomického úspechu pre Slovensko zrejme menej úspešný ako ten minulý. Vzhľadom na spomalenie hospodárskeho rastu, nárast miery nezamestnanosti a znižovanie ratingu krajiny z úvodu tohto roka sa dá predpokladať, že aj napriek spomaleniu cenového rastu a ohlásenej snahe novej vlády ďalej konsolidovať verejné financie dosiahne slovenská ekonomika v roku 2012 index ekonomického úspechu na úrovni približne 65 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy