M. Monti predložil plán paneurópskeho systému garancií bankových vkladov

Miláno 20. mája (TASR) – Taliansky premiér Mario Monti predložil na summite G8 plán, ktorý počíta s vytvorením spoločného európskeho systému garancií bankových vkladov. Urobil tak krátko potom, ako klienti niekoľkých bánk v zadlžených krajinách eurozóny začali svoje peniaze hromadne vyberať. Informoval o tom cez víkend denník Corriere della Sera.
Podľa denníka, ktorý sa odvolal na nemenovaný zdroj, cieľom je "zabrániť presúvaniu financií z bánk z jednej krajiny do druhej, z juhu na sever".
V Grécku začali v poslednom období viacerí klienti bánk vyberať z inštitúcií svoje peniaze v obave, že banky skolabujú, alebo, že v prípade odchodu krajiny z eurozóny sa ich úspory prekonvertujú do podstatne slabšej novej národnej meny. Zvýšené výbery boli zaznamenané aj v Španielsku. Konkrétne zdroje z vedenia banky Bankia informovali o tom, že klienti v priebehu týždňa vybrali okolo 1 miliardy eur. Problémy sa objavili aj v ďalších krajinách ako Taliansko, Francúzsko, či Belgicko.
Podľa Corriere della Sera sa na Montiho pláne podieľala aj talianska centrálna banka a podporu už získal od amerického prezidenta Baracka Obamu aj Európskej centrálnej banky (ECB). Národná banka Talianska sa k informáciám nevyjadrila.

Súvisiace články

Aktuálne správy