Hollande chce navrhnúť eurobondy na najbližšom stretnutí lídrov EÚ

Camp David 20. mája (TASR) – Francúzsky prezident Francois Hollande po sobotnom stretnutí skupiny G8 vyhlásil, že na najbližšom summite Európskej únie navrhne vznik spoločných európskych dlhopisov (tzv. eurobondov).
Tento krok by mal podľa Hollanda povzbudiť hospodársky rast a pomôcť oslabeným ekonomikám eurozóny spolu s ďalšími krokmi, ktoré chce prezentovať už čoskoro.
"Všetky návrhy na podporu rastu predstavím 23. mája na neformálnom stretnutí (európskych lídrov)," avizoval Hollande po skončení rokovania so zástupcami najsilnejších svetových ekonomík v americkom Camp Davide. "V balíčku týchto opatrení budú aj eurobondy a ja nebudem jediný, kto ich bude navrhovať," vyhlásil.
Neformálne májové stretnutie by sa malo zaoberať najmä nápadmi nového francúzskeho prezidenta, ktorý chce v európskych politikách presadiť väčší dôraz na podporu ekonomického rastu a zamestnanosti s ohľadom na konsolidačné opatrenia.
Nový prezident by chcel presvedčiť nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby umožnila Európskej centrálnej banke (ECB) požičiavať priamo vládam alebo aby prehodnotila svoje veto ohľadom emisie spoločných dlhopisov eurozóny.
Obe myšlienky označila Merkelová ako hranicu, za ktorú stredopravá nemecká vláda nepôjde, hoci nevylúčila vznik európskych dlhopisov v dlhodobom horizonte, ale v súlade s krokmi smerom k užšej politickej a fiškálnej zomknutosti eurozóny.
Podľa agentúry Reuters sa zdá, že Hollande so svojou stratégiou zaujal najmä Spojené štáty, Rusko a Nemecko, ktoré vyjadrili súhlas s kombináciou úsporných opatrení a štátnych stimulov.

Súvisiace články

Aktuálne správy