USA budú spolupracovať s EÚ na balíku kombinujúcom úspory aj rast

Camp David 19. mája (TASR) – Americký prezident Barack Obama dnes v rámci summitu lídrov ôsmich ekonomických veľmocí G8 prisľúbil, že Spojené štáty budú spolupracovať s Európou na balíku, ktorý bude súbežne s úspornými opatreniami podporovať aj ekonomický rast. Cieľom je zabrániť tomu, aby dlhová kríza v eurozóne destabilizovala svetovú ekonomiku.
Lídri G8 sa zišli vo víkendovom sídle amerického prezidenta v Camp Davide neďaleko Washingtonu v čase, keď finančné trhy znervóznili nové informácie o problémoch španielskych bánk a rastúce riziko, že Grécko by mohlo opustiť eurozónu. Výsledkom bol pokles svetových akciových trhov na tohtoročné minimá.
Obama na dnešnej dopoludňajšej schôdzke o globálnej ekonomike povedal, že Spojené štáty budú hľadať spôsoby ako obnoviť zdravý ekonomický rast, oživiť pracovný trh a pomôcť riešiť problémy v Európe. "Sme odhodlaní zabezpečiť, aby ako fiškálna konsolidácia, tak aj rast a stabilita boli súčasťou spoločného balíka s cieľom zabezpečiť pre našich občanov prosperitu," povedal Obama.
Ešte pred stretnutím lídrov G8 k otázkam ekonomiky britský premiér David Cameron, ktorý sa zišiel s Obamom na dvojstranných rozhovoroch, povedal, že "zaznamenal rastúci tlak, že je potrebné v otázke riešenia krízy eurozóny niečo urobiť".
"Musia sa prijať núdzové plány, posilniť banky, riadenie, ochranné valy – to všetko sa musí zrealizovať veľmi rýchlo," dodal Cameron.

Súvisiace články

Aktuálne správy